– Jeg husker jeg var på fiolinkonserter da jeg var yngre. Nå er jeg plutselig den som spiller.

Viktor Stenhjem flyttet til England for fem år siden, og er i gang med første år av en mastergrad i fiolin ved Guildhall School of Music and Drama.

For Stenhjem har det falt seg naturlig å drive med musikk. Faren hans var fiolinist, derfor ble han introdusert for fiolinen allerede som fireåring. I tillegg var han sanger, men da han kom i stemmeskiftet, bestemte han seg for å bli stryker på heltid.

– Musikken er dypt festet i meg, og hver eneste konsert er et fantastisk øyeblikk. Det beste er å kunne formidle noe og få kontakt med publikum.

Spilte for kongeparet

Studietiden utenlands har vært rik på opplevelser for trønderen. Skolen er full av engasjerte og dyktige studenter, og han har fått mange nære venner. En av dem er læreren hans, den japanske fiolinisten David Takeno.

– Vi har hatt mange fine øyeblikk sammen, hvor vi har diskutert musikk. Noen ganger har vi brukt én time på tre takter. Sammen beriker og utforsker vi musikken ved å finne på nye ting, farger og kontraster.

Gjennom sin spillende karriere har han opplevd og oppnådd mye. Spesielt mye var det i fjor, da han blant annet var finalist i prinsesse Astrids musikkpris, holdt konsert for kongeparet i Ambassadørens residens i London og deltok under Verbier festival i Sveits.

– Der fikk jeg jobbe med folk på samme nivå som meg i en avsides fjellandsby, noe som var ganske fantastisk.

Jeg har kanskje tenkt å studere et annet sted neste år. Som musiker må man være forsiktig med å være kun i ett miljø, men jeg planlegger bare seks måneder framover om gangen.

Vil lede kammerorkester

Én ting er i alle fall sikkert, 2013 blir et spennende år for Stenhjem. I april og mai skal han turnere Europa med Amsterdam Sinfonetta, et av verdens beste kammerorkestre. Dette kan føre ham ett skritt nærmere drømmen om å lede et kammerorkester på fulltid.

– Jeg elsker sonater, kvintetter, ja, all mulig slags kammermusikk. Det er viktig å sikte høyt, og jeg liker tanken på å styre et orkester og inspirere en hel gruppe.