Siden 1998 har operaen på Steinvikholmen bevisst skrevet inn solistroller for å gi lokale talenter muligheten til å ta et skritt på vei mot en scenekarriere.

– Det gjør vi fordi vi vil at gode, unge amatører skal ha noe å strekke seg etter og for å gi dem motivasjon til å gå videre med sangen, sier operasjef Randi Spets.

Har gitt resultater

Etter 15 år med satsing på unge talenter har ikke Spets noen problemer med å se at det har gitt målbare resultater.

– I tillegg til at det har gitt dem glede, stimuli og et miljø, så har vi også vært med på å føre frem et trettitalls talenter som har gått videre til opera- og scenekunststudier i Norden. Blant dem Maja Skille og Nina Sætherhaug, sier hun.

Årets «spirer» har allerede bra med sceneerfaring, og lar ikke merittene til forgjengerne legge mer enn akkurat passe med press på sine unge skuldre.

– Vi blir tatt godt vare på, og det er vitkig å ikke la presset tynge seg ned heller. Men det er en balansegang, og det kan også være bra å være litt nervøs, sier Karen Mathilde Heier Hovd som skal spille rollen som Anna.

Satser på musikken

17-åringen er et stort talent både på sang og cello, og har hatt en rekke sceneroller allerede. Det har også Karianna Sommerro (19) og Emilie Almaas (16) som spiller henholdsvis Gjertrud og Sigrid. I tillegg har stjørdalingen Silje Bjørkøy (18) rollen som gjeterjente.

Karianna er datter av Henning Sommerro, som har komponert musikken til operaen. Hun er allerede i ferd med å at steget videre med studier ved musikal-skolen Baardar til høsten.

– Jeg satser nok mest på musikal, men operabakgrunnen er veldig nyttig fordi det er så teknisk krevende, sier hun.

Vil rive ned fordommer

De to andre solistene går i førsteklasse på videregående og har fortsatt noen år til å tenke på, men foreløpig har begge planer om å fortsette med musikk og teater.

– Vi vet at nåløyet er lite for å kunne lykkes så bra at man kan leve av det, men jeg tror likevel at jeg vil satse, sier Emilie Almaas.

Alle tre har gått på operaskolen i Stjørdal, og smiler godt på spørsmål om hvordan operainteressen er blant deres jevnaldrende.

– Jeg går på Katta, og der er det ikke så rart med opera. Men vi prøver å få alle vi kjenner til å gå og se. Får vi først folk inn på opera så tror vi det vil rive ned en del av fordommene man kan ha, sier Heier Hovd.

Årets oppsetning har premiere på Steinvikholmen 8. august.