STUD MAG Undersøkelsen viser at juss studentene skiller seg ut som de både jobber og studerer mest. De er de mest velstående,aktive, men ikke hundre prosent fornøyd med studiet. De skiller seg fra studentmassen på flere vesentlige måter. Her ser vi jusstudentene Jeanette Rognstad Munkelien (f.v), Sigurd K. Berg og Aksel E. Hillestad. Foto: JON HAUGE

Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Oslo (UiO) er det største i Norge med 4000 studenter. Det er en studentfabrikk som kverner ut 295 mastergrader i semesteret. Jusstudenten er rimelig i drift for universitetet, koster knapt 37.000 kroner i løpet av sin studietid i motsetning til odontologistudenten, som det investeres 360.000 kroner i før hun slipper løs på tanngarden til folk.

- Vi er opptatt av rettssikkerheten, det er viktig å sørge for at studietilbudet ved UiO oppleves som et faglig, godt studium til tross for innsparinger, sier Aksel E. Hillestad (25) Oslo, 4. avdeling.

Lesing og eksamensangst

Studentene, som søker seg til jusstudiet, må ha gode karakterer for å gå opp trappene til de ærverdige, gamle bygningene til Universitetet i Oslo. Men selv de fra før skoleflinke jusstudentene opplever at eksamenspresset kan bli i tøffeste laget.

Norfaktaundersøkelsen forteller at nesten 75 prosent har hatt eksamensangst. Undersøkelsen viser også 41 prosent av jusstudentene leste mellom 15 til 29 timer i uken, mens 23 prosent brukte mellom 30 til 39 timer i uken.

- Jusstudentene er de eneste studentene jeg vet om som har stilt krav om lengre åpningstid på lesesalen, sier Sigurd K. Berg (26).

Konkurranse

Det er mang en student som har latt hodet hvile og falt i søvn på de myke sidene i Norges Lover.

- Kjøpsloven er særlig behagelig, sier Jeanette Rognstad Munkelien. 22-åringen fra Gjøvik var i utgangspunktet skeptisk til å starte på jusstudiet. Hun trodde fakultetet var fullt av unge menn med store ambisjoner om lønn og status. De finnes, men nå er 60 prosent av studentene kvinner.

- Det er et svært konkurranseorientert miljø fordi det er karakterene som avgjør hvem som får de mest ettertraktede advokatjobbene. For å komme inn i velrenommerte advokatfirmaene kreves det gode karakterer. En karriere innen rettsapparatet som dommer, eller hos Regjeringsadvokaten, krever også mange A-er, sier Hillestad.

Også idealister

Men ikke alle jusstudenter har karriere og kroner i blikket. Mange satser på en jobb i forvaltningen eller i organisasjoner.

- Vi føler vi har mange muligheter, sier Sigurd K. Berg, som selv er odelsgutt og skal overta farsgården i Flå i Hallingdal.

Studiet er hardt, men studentene har nesten like lange sosiale tradisjoner som det snart 200 år gamle Universitetet i Oslo.

- Mange som går ut, både med og uten toppkarakterer, sier at de aldri hadde holdt ut hvis det ikke hadde vært for mulighetene til å koble av i de sosiale studentforeningene.

Foto: JON HAUGE
Aksel E. Hillestad, Sigurd K. Berg og Jeanette Rognstad Munkelien liker godt at studiestedet er midt på Karl Johan. Foto: JON HAUGE
Foto: ADRESSEAVISEN GRAFIKK