foto
Dag Ingebrigtsen ønsket en slik setting for å stille til intervju sammen med Casino Steel for Det Nye. Det fikset Arne Nordtømme. Foto: Arne Nordtømme, Adresseavisen

17. februar fyller han 70 år.

– Jeg hadde egentlig tenkt å la dagen gå forbi i stillhet. Men med Facebook nytter det ikke å stikke seg unna, sier Nordtømme, som har fått nyss i at et knippe musikervenner planlegger en overraskelsesfest i nærmeste fremtid.

– Jeg setter stor pris på det, og jeg vet at det er vanskelig å ordne sånt, sier Nordtømme.

Festlig Ingebrigtsen

TNT, Dag Ingebrigtsen, Åge Aleksandersen, Stage Dolls, Four Jets og Tindrum var alle sentrale fotoobjekter for fotografen gjennom et langt yrkesliv.

På oppdrag fra ulike management og plateselskap har Nordtømme fotografert trønderske artister siden 1974, og han var særlig aktiv på 1980-tallet. I 2014 ble en rekke av bildene hans digitalisert og publisert på Rockheims hjemmesider.

– Jeg er jo egentlig reklamefotograf, men har hatt det mye artig med musikere opp gjennom, sier Nordtømme og som synes det er vanskelig å trekke frem favorittbilder blant de mange tusen han har tatt.

– Men Dag Ingebrigtsen er et festlig objekt foran kamera, fastslår han.

– Arne Nordtømme er en av de viktigste fotografene fra Trondheim, sa Adressa-fotograf Kim Nygård i 2014.

– Han bruker store tablåer og rekvisitter for å skape et eget univers i bildene sine, og det lykkes han med. Spesielt heavyrock-bildene er gode. Mange hakk bedre enn popbildene. Han er stilbevisst, og behersker den konstruerte og glamorøse sjangeren godt, sa Nygård i Adresseavisens digitale søndagsutgave i 2014.

Savner Se og Hør

– Jeg savner Se og Hør-tida. Jeg traff fryktelig mye interessante folk, sier han, og nevner møtene med Marit Bjørgen og Petter Northug.

– Og så var jeg barnevakt til Trond Giskes datter da han måtte på talerstolen før moren hans kom nedover, ler 70-åringen.

Pen dame

Nordtømmes far var snekker. De pleide å gå turer sammen på Tyholt, og da pekte faren på hvilke hus han hadde vært med på å bygge. Sønnen var interessert, men hadde aldri planer om å gå i farens fotspor.

– Jeg visste at det var fryktelig kaldt å være snekker om vinteren, så det skulle jeg altså ikke bli. Jeg ville ikke jobbe med noe som bare forsvant ut av døra når jeg var ferdig med jobben, jeg ville holde på med noe som ble igjen, og som jeg kunne vise fram i etterkant, fortalte Nordtømme til Adresseavisen i 2014.

I 1972 begynte han som lærling hos Fotograf Melhuus. To år senere etablerte han egen virksomhet og atelier i Adventistkirka i Kjøpmannsgata i Trondheim.

– Det første bildet jeg fikk på trykk var av en pen dame som satt i bikini, og stakk tåa ut i vannet i Devlebukta. Dagbladet kjøpte det. Det var ikke til en spesiell sak, men de kunne med det bildet slå fast at våren hadde kommet til Trondheim, fortalte Nordtømme.

foto
Morten Diesel Dahl og Dag Ingebrigtsen i Tindrum. Foto: ARNE NORDTØMME
foto
Arne Olav Nordtømme i arkivet hjemme på Heimdal i 2014. Foto: Espen Bakken
foto
Stage Dolls med solide hårmanker, fotografert av Arne Olav Nordtømme. Foto: Espen Bakken