Skjorte og dressjakke til både kvinner og menn er helt riktig akkurat nå.

Preppystilen er i motebildet i alle aldersgrupper, gir et litt uniformert uttrykk, og er inspirert av alle kontorjobbene som dukket opp på 50- og 60- tallet, ifølge El Ri som er stylist og lærer på makeup og styling ved Norsk Fotofagskole.

- Det er en egen sjanger, og man sender ganske sterke signaler med en slik stil.

Tradisjonelt har vi nok oppfattet stilen som litt nerdete.

Og de fleste har en formening om hvordan stilen er og mange forbinder den med Lacoste, Gant, Fred Perry og Polo sport fra Ralph Lauren.

- Det er sporty og elegante klær fra en klasse som kunne tillate seg å drive med sport. Stilen har fulgt oss fra overklasse til middelklasse og etter hvert til alle fra den tid og frem til i dag, sier tekstildesgineren Lise Skjåk Bræk.

Trangt og smalt

For menn er stilen trang, det er litt opphengt, alt er smalt og stramt, med en skjorte under genseren, og en blazer over. For kvinnene er det trekvartlange skjørtet åletrangt, du kan nesten ikke bevege deg i de smaleste blyantskjørtene. Vi er litt tilbake til en eksklusiv italiensk eller fransk forretningsstil. Det er et tydelig, skarpt uttrykk. Det er mye skoletter nå, men til denne stilen er det også helt vanlig med pumps med ålelang hæl. Dressjakken skal gjerne være med, noe kvinner i næringslivet har brukt lenge. Og i år skal dressjakken være liten og petit, det er ikke lenger sånn at vi «låner» dressjakken til mannen eller kjæresten. Den skal være nett og feminin, sier El Ri.

Jordtoner

Det er mye jordfarger, og farger som er inspirert av norske fjell og bergarter, kobber brunt, terrakotta og jordtonebasert. Gull og sølv er med, og en miks av gull og sølv sammen.

- Jeg tror nok mange velger skjørt og bluse på julebordet i år. Vi lever i en travel hverdag og vil gjerne være smart kledd med klær som passer til flere anledninger. Har du blyantskjørtet på deg, kan du kanskje skifte ut toppen og faktisk gå rett på fest, direkte fra jobben. Du kan for eksempel bare ta på deg noen kule smykker og du er klar for fest.

Menn med farger

Det er ikke så voldsomme krumspring på herrefronten i år, men det har kommet litt andre materialer, blant annet en wet-look i dressen. Det vil si at det er litt skimrende materialer i dressen.

- Velger du en slik variant, er det fint å ha alt i samme farge, kanskje med unntak av lommetørkleet som gjerne kan være i en annen farge for å få en kontrast. Det er ikke så spisse sko til mannen lenger, tuppen er mer butt. Men her har det blitt mye å velge i, og det kan være lurt å tenke litt utenfor det mest tradisjonelle uttrykket her. Farger på sko kan virkelig gjøre antrekket fordi det bryter litt med resten og gir helheten en ekstra spiss.