Aina Gonzalez ledet laget fra Trondheim, og sier at de har forberedt seg i et år.

- Det startet vel egentlig som en spøk, for vi er en gjeng som møtes en gang i uka for å ha det artig og danse sosialt. Så sa noen at vi kanskje skulle stille med et lag. Da det ble klart at VM skulle arrangeres her i Trondheim, så måtte vi bare gjøre der, sier Gonzalez, som begynte med denne typen dans i 2006.

Fra Havana

Dansen heter egentlig heter Rueda de Casino, og ble utviklet i Havana på Cuba på slutten av 50-tallet og tidlig 60-tall. Det karakteristiske for dansen er at flere par danser sammen i ring, forklarer Karianne Almås.

- Det er en som roper kommandoer, og så følger de andre etter i formasjon. Alle får danse med alle i sirkelen, så det er mye festligere enn ellers. Det kan danses fra to par og oppover, men det artigst hvis det er større grupper, sier hun.

I tillegg til mesterskapet arrangeres det fra torsdag til søndag også en Rueda-kongress på hotellet Scandic Lerkendal med rundt 200 deltakere.

- Vi har mange deltakere fra Norden, men også fra USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Chile og mange fra Cuba, sier Almås.

Sosial dansing

Hun sier at de har leid inn både internasjonale og norske artister til dansetimer og kurs. Tidligere på fredag var det over av deltakerne som danset rueda rundt Olav Tryggvason-statuen på Torvet.

- Og så er det masse sosial dansing som vi kaller det, eller fest rett og slett, sier Almås.

Arrangørens er salsaforeningen SalsaNor, og det norske laget i mesterselskapet er dermed også ansvarlige for gjennomføringen av kongressen.

- Vi jobber døgnet fra onsdag til søndag, samtidig som vi har øvd til VM, sier Gunhild Tangvik i arrangørteamet.

Fem lag

Fem lag deltok i verdensmesterskapet, som for andre gang ble arrangert i regi av danseforbundet WADF (World Artistic Dance Federation). Dommerne kom fra henholdsvis Cuba, Uruguay og Chile.

I tillegg til laget fra Trondheim, deltok lag fra Oslo, Stockholm, Barcelona og Kanariøyene. Finalerunden ble danset fredag kveld, og det var laget fra Barcelona, «Tim manana», som til slutt vant konkurransen.

Da Adresseavisen snakket med laget fra Trondheim før finalerunden fredag, ble de enige om at ambisjonen var å «vinne publikum». De endte til slutt på fjerdeplass.

De var 14 stykker på laget. I ett år har de øvd hver uke i Salsanors lokale på Tunga, i tillegg til at instruktører fra Oslo ble flydd inn for ekstraøvinger.

Rueda-laget fra Barcelona imponerte under finalerunden fredag kveld. Foto: Richard Sagen
14 personer var med på laget fra Trondheim under verdensmesterskapet i rueda. Foto: Richard Sagen
Trondheimslaget har øvd ukentlig mot mesterskapet i et år. Foto: Richard Sagen
Et lag fra Kanariøyene deltok også i konkurransen. Foto: Richard Sagen
Det svenske laget i verdensmesterskapet i Rueda. Foto: Richard Sagen