- Jeg elsker å opptre. Å stå på scenen her i Nidarosdomen for tredje gang er fantastisk.Veggene her har så mye historie. Det skapes en egen stemning som er unik, sa Lord i forkant av konserten i 2010 til Adresseavisen. Foto: Mari Gosse. Foto: Jens Søraa, adresseavisen

Via artistens hjemmeside har venner og familie av Deep Purple-grunnleggeren Jon Lord lagt ut konserten fra Nidarosdomen i 2010. Det er en eksklusiv og helt gratis konsert du nå kan ta del i gjennom jonlord.org.

Jonathan Douglas Lord var en britisk komponist, pianist og organist som ble født i Leicester i England i 1941. Lord var en av de første medlemmene i Deep Purple og ble med i 1968. Sammen med Richie Blackmore ( gitar), Ian Paice ( trommer), Nick Simper (bass) og Rod Evans ( sang) utgjorde de det som i ettertid har blitt kalt Deep Purple Mark 1 ( altså den aller første konstellasjonen av bandmedlemmer). Lord var sammen med Ian Paice de eneste faste medlemmene gjennom glansperioden som strakte seg fram til 1976. Lord ble med i Deep Purple igjen i 1984 og var fast medlem av bandet fram til han «pensjonerte» seg fra bandet i 2002. I 2010 ble han æresdoktor på Stevenson College i Edinburgh, Skottland og i 2011 fikk han nok en ærestittel som Doctor of Music fra University of Leicester.

Døde i 2012

I 2011 fikk han diagnosen bukspyttkjertelkreft og døde 16. juli i London. Anni-Frid Lyngstad fra ABBA var en nær venn av Jon Lord og beskrev han på følgende måte etter hans død: «Han var en elegant, intelligent og høflig person med en usedvanlig sterk integritet. Han hadde en sterk empati og en stor humoristisk sans for både sin egen og andre menneskers svakheter.»

Norges-venn

Jon Lord hadde et sterk forhold til Norge, ikke minst Bluesfestivalen på Hell og Nidarosdomen. I 2010 spilt Jon Lord en helt spesiell konsert med Nidarosdomen som bakteppe. Konserten inneholdt høydepunkter fra hans lange karriere og med seg fikk han The Lord Chambers Orchestra, Steve Balsamo, Nathalie Lorichs og Children of Time Choir. Som backingband hadde Lord med seg medlemmer fra det svenske prog-metalbandet Opeth.

Filmen som nå er fritt tilgjengelig på artistens hjemmeside inneholder følgende sanger:

To Notice Such Things

Evening Song

The Telemann Experiment

For Example

Bourré

Pictured Within

Wait A While

Gigue

Soldier Of Fortune

Child In Time

The Sun Will Shine Again

En helt spesiell konsert

- Jeg husker denne konserten svært godt, sier sangeren Steve Balsamo ( kjent fra blant annet London-oppsetningen av Jesus Christ Superstar).

- Nidarosdomen er en katadral som nesten slår luften ut av deg og det å stå der sammen med Jon Lord var en ren fryd.

Konserten i Nidarosdomen skulle vise seg å bli Jon Lords siste. Ideen om en opptreden i katadralen kom fra Knut Morten Johansen som også står bak Hell Blues. De orginale lydsporene fra konserten ble ødelagt og store deler av videopptakene forsvant på et tidspunkt, men lydmesteren Christer Lorichs greide å pusle sammen bitene til en komplett versjon av konserten.

Knut Morten Johansen og Christer Lorichs kom deretter på ideen om å gjøre konserten fritt tilgjengelig for alle. Et prosjekt som har tatt si tid, men som nå kan nytes av alle med interesse for den britiske musikeren.

- Alle som har deltatt i dette prosjektet har gjort det på frivillig basis, sier Knut Morten Johansen.

Se hele eller utvalgte deler av konserten her.