Mandag kveld fikk Per Ananiassen gladnyheten han nesten ikke har turt å håpe på: 2.5 millioner kroner til Teaterhuset Avant Garden i statsbudsjettet for 2016.

Dermed er de ett skritt nærmere flytting til Rosendal kino.

- Det betyr ikke at vi er der ennå, men dette er et veldig stort skritt fremover, sier Ananiassen.

- Dette betyr at vi kan fortsette å jobbe frem mot en relokalisering, som er helt nødvendig, og som vi har jobbet for helt siden 90-tallet.

- Nå mangler dere at lokale myndigheter stiller opp?

- Ja, det gjør det. Regionen må følge opp i forhold til de uttalelsene som har kommet tidligere fra politisk hold om at man venter på utspill fra staten, og så vil man følge opp det. Det forventer vi nå.

Skal finne pengene

Venstres Erling Moe var også meget fornøyd med at de vant frem i statsbudsjettet.

- Nå må fylket og kommunen følge opp. Da kan vi få til det kultursenteret i Østbyen vi har jobbet mye med, sier han til adressa.no.

Kommunalråd Geir Waage (Ap) i Trondheim sier de nå vil gå flere runder for å finne pengene.

- Dette er veldig bra. Det betyr at vi er nødt til å ta en runde i budsjettsamarbeidet i Trondheim. Honnør til Venstre og Krf som har fått dette inn i statsbudsjettet, sier Waage.

- Betyr dette at dere blar opp?

- Hehe, det er sju-åtte partier som skal bli enige her, men vi har vært enige om at hvis staten bidrar skal også fylkeskommunen og kommunen bidra. Så dette er viktig for å komme videre.

- Det var et ja?

- Det var et pent formulert ja. Partiene skal møtes i et budsjettsamarbeid, men vi har vært tydelige på dette, og nå kommer Stortinget oss i møte. Vi må gå noen runder lokalt for å finne penger. For det er ingen tvil om at dette er et stort prosjekt for Avant Garden. Det å få tatt i bruk Rosendal til kulturaktiviteter igjen vil ha stor betydning for Trondheim og spesielt for Østbyen, sier Waage.

Også Per Olav Hopsø (Ap), leder Kulturkomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune, vil ta utfordringen med seg videre i budsjettforhandlingene.

- Vi har ventet lenge på at staten skal forplikte seg. Det har vært uholdbart at man har gått og ventet. Det er godt med en avklaring så man får gått videre med prosjektet, sier Hopsø.

Forventet ingenting

Per Ananiassen sier han håpet, men forventet i utgangspunktet ingenting.

- Hva tenkte du da du hørte nyheten?

- Jeg ble overrasket. Det er en stor nasjonal dugnad på gang, og jeg tenkte at her leter man vel overalt etter midler til å dekke den ekstra regningen til flyktningene. Og det forstår jeg godt. Jeg hadde ikke forventet få noe. Så overraskelsen er veldig stor, og tilsvarende gleden, sier han, og legger til:

- Kunstinstitusjoner står fritt til å tenke bredere, også med den situasjonen Norge og andre land står overfor med flyktningproblemer. Jeg tror det er viktig å ruste sånne som oss til å kunne være med i den debatten, fra kunstnerisk hold. Sånn sett er jeg glad for at vi kan være med i denne runden.

- Hva gjør dere videre nå?

- Vi prøver å få til en samling i Avant Garden for å stake ut kursen videre. Vi vet hvor vi skal, og vi vet at det neste skrittet nå er viktig. Vi har nettopp levert en søknad om garanti for investeringslån til Trondheim kommune. Dette vil jo styrke vår betalingsevne, og styrke vår søknad som sannsynligvis skal behandles på nyåret.

I oktober uttalte teatersjefen at det er viktigere å få inn en merknad i budsjettet der staten garanterer for midler til å produsere innhold i 2017.

- Du sa det vil være viktigere enn en ekstra million?

- Det mener vi, men det er klart at en million er mye mindre enn 2.5 millioner. Vi er nærmere nå, og nå har vi litt bedre tid på oss.

Les også: Mye verre enn vi fryktet

foto
På Teaterhuset Avant Garden kan du se improforestillingen «Hva kommer nå..?» som passer både barn og voksne. Foto: Sara Moutino