PLANTS VS. ZOMBIES 2

iOS

Gratis

«Plants vs. Zombies» fra 2009 ble en enorm suksess for PopCap («Bejeweled», «Peggle»). Faktisk en så stor suksess at de ble kjøpt opp av gigant-konsernet Electronic Arts for svimlende 650 millioner dollar i 2011. Og med EA som fungerende lommebok kunne PopCap nå bruke utømmelige ressurser på å utvikle oppfølgeren.

Men verden ( i alle fall den digitale verden) har forandret seg siden 2009. Den gangen måtte du faktisk betale for spill du kjøpte. I dag har «freemium» -modellen overtatt store deler av mobilmarkedet for spill. Med andre ord spillene i seg selv er gratis; i stedet så får du muligheten til å kjøpe deg fordeler gjennom såkallte mikrotransaksjoner inne i selve spill-appen. En foretningsmodell som har vist seg svært så lønnsom for de som sitter på rettighetene, men som i mange tilfeller blir møtt med både avsky og boikott av fansen.

Skepsisen var derfor stor når EA annonserte at «Plants vs. Zombies 2» ville bli et free-2-play -spill. Den skepsisen kan du nå legge fra deg. «Plants vs. Zombies 2» har blitt en eneste stor ellevill fest av et spillfyrverkeri. Og best av alt - pushingen av betalingsfordeler er her langt mindre påtrengende enn i de fleste andre free-2-play -spill.

Men nok om det. Hva med selve spillopplevelsen? Selve tanken bak spillet framstår like lattervekkende umulig i dag som i 2009. Med utangspunkt i tower defence -sjangeren så stiller du opp en rekke planter med forskjellige egenskaper på en gressplen. Inn fra høyre kommer en stadig voksende bøling med zombier. Oppdraget ditt er å knerte alle zombiene før de når huset ditt. Enkelt, men likevel genialt. For balansen mellom plantene dine og zombiene er selve nøkkelen til underholdningsverdien her.

«Plants vs. Zombies 2» er breddfull av den samme humoren som det første spillet. Men der «Plants vs. Zombies» stort sett foregikk på plenen foran huset ditt så tar oppfølgeren deg med på en tidsreise til bl.a. det gamle egypt (hvor du blant annet møter mumie-zombier og farao-zombier). Betalingsmodellen fungerer på den måten at du kan kjøpe ekstra sterke plantetyper tidlig i spillet for å skaffe deg litt ekstra ildkraft eller kjøp av «låste» bonus-brett. Men du t r e n g e r ikke å kjøpe noe som helst for å komme deg gjennom spillet. Det byr på null problemer å nyte hele opplevelsen fra start til slutt uten å måtte åpne lommeboken - det tar bare lit lengre tid.

«Plants vs. Zombies 2» kan spilles både på iPhone, iPod Touch og iPad, og spillet ser fantastisk ut på dem alle, men har du en iPad av nyere modell med retina-skjerm så får du den beste opplevelsen her. Spilletiden er også en faktor som virker inn på vår vudering av spillet. Aldri før har du vel fått så mye igjen for så lite ( altså Kr. 0.-). Vår gjennomspilling av «Plants vs. Zombies 2» tok oss i overkant av syv timer. Riktignok måtte vi returnere til tidligere spilte baner for å «åpne stjerner», men det gjorde fint lite all den tid vi fikk nye utfordringer og nye kombinasjoner å leke med her.

En soleklar sekser fra PopCap denne gangen også. «Plants vs. Zombies 2» er årets morsomste og beste mobilspill så langt.

Last ned spillet gratis her.