I dag slipper a-ha-vokalisten sitt sjette soloalbum. I sommer spiller han på Olavsfestdagene og i Nerskogen.

Norges største popstjerne gjennom tidene karakteriserer «Brother» som sitt mest personlige soloalbum så langt.

– Det startet med at jeg og Peter (Kvint, red.mrk.) satte oss ned like etter min forrige plate. Låta «Brother» kom med en gang. Den satte tonen for det som skulle bli albumet, med en eksepsjonell renhetsstandard i tekst og musikk. Jeg koblet bevisst ut hjernen og fulgte hjertet, sier han.

Les Adresseavisens anmeldelse av albumet her.

Arbeidet fikk en pangstart på en hytte utenfor Kristiansand. Der satt de to i en liten uke og hamret ut låt etter låt.

– Jeg hadde lyst til å skyve alt til side og starte helt uten forventninger. Etterhvert skjønte vi at vi satt og så på et album som var på vei. Da fikk jeg lyst til å ta med meg Peter og dra langt pokker i vold, sier Harket.

Og det gjorde de. I nesten to uker bodde de på en liten øy utenfor Rio i Brasil. Under svært spartanske forhold, mens regnet høljet ned utenfor, skrev de tilsvarende mange låter der. Og så var det hjem for å bearbeide fangsten.

Åpen himmel og kassegitar

– Det har vært en brutal og kompromissløs sannhetssøken, der fokuset har vært å renskjære låtene slik at de fremstår renest mulig.

– Lyktes dere med det?

–Jeg er veldig fornøyd. Jeg opplever at det har vært en spesiell vibe og en ånd gjennom hele prosessen. Låtene er dypt personlige i den forstand at det er observasjoner av prosesser hos meg selv, eller andre mellommenneskelige relasjoner, sier Harket.

Forgjengeren «Out of my hands» (2012) var hans første plate etter at a-ha la opp i desember 2010. Albumet toppet listene i Norge, gikk til nummer tre i Tyskland og var inne på topp 30 i Østerrike, Sveits og Frankrike. Det til tross for ganske laber mottakelse her hjemme. Musikalsk har de to albumene lite felles, mener han.

– Hvis «Brother» slekter på noen av mine forrige utgivelser, så er det «Wild Seed» fra 1995. Betingelsene da og nå er like. «Out of my hands» var et album som ble satt i gang umiddelbart etter a-ha for å teste ut ulike låtskriverkombinasjoner, og den ble et konglomerat av det. Denne gangen har jeg ikke hatt noen forpliktelser eller forventninger fra andre hold. Det har vært åpen himmel, og meg og Peter med hver vår kassegitar.

Gode trondheimsminner

Bortsett fra én låt, har Harket og Kvint skrevet all musikk sammen. På tekstsiden har han igjen samarbeidet med den norske poeten Ole Sverre Olsen.

– Det er vårt beste samarbeid så langt. Jeg har hatt tydeligere tekstlige ideer, og hans respons har vært mye raskere. Jeg er stolt av å jobbe med ham, det har alltid vært spennende, men denne gangen har jeg opplevd låtskrivningsprosessen som ekstra spesiell.

I vår og sommer skal Harket turnere med sitt skandinavisk sammensatte band. I tillegg til de største byene nedover Europa kommer han til Olavsfestdagene og Borggården 31. juli og til Grovsetra i Nerskogen 30. august.

– Trondheim er en spesiell by med en helt annerledes stemning enn i andre byer. Jeg skjønner at trøndere er hjemmekjære. Det er en litt annen verden der oppe. Det er fint å spille der hver gang, enten det er med a-ha eller alene. Jeg assosierer Trondheim med «Wild Seed»-plata som delvis er spilt inn i Nidaros studio, sier Harket.

Konserten under Olavsfestdagene blir sammen med Silya Nymoen, kjent fra Stjernekamp på NRK.

Å spille på festivaler i sommer ser Harket på som ekstra utfordrende.

– Jeg skal spille på en god del festivaler, og det har jeg ikke gjort så mye tidligere. En ting er å spille for folk som kommer for å høre deg. Noe helt annet er å spille for folk som kanskje ikke bryr seg i utgangspunktet. Jeg får se om jeg klare å nå dem også.