Lørdag feirer Olavshallen 25 år, og jubileumskonserten er i gang.

Med flere unge, lovende artister på scenen skulle jubileumskonserten ønsket Olavshallen først og fremst å se fremover i sin jubileumskonsert. Den 13 år gamle superfiolinisten Joakim Røbergshagen var kanskje et naturlig valg, men også unge artister som dubstep-artisten Autolaser og popstjernen Margaret Berger sto på scenen med orkesteret i ryggen for å understreke talentenes plass i Olavshallen.

Ti år yngre enn TSO

Ett klart tilbakeblikk ble det likevel tid til. Etter bursdagssang fra hele salen og noen ord om Oscar Petersons åpningskonsert i 1989, urfremføring av bestillingsverket «Oh! Oh!» og Joakim Røbergshagens opptreden, var det tid for «Capriccio Giovanile».

Stykket er det samme Trondheim Symfoniorkester (TSO) spilte under sin åpningskonsert i Olavshallen.

Det skjedde med stykkets komponist, Per Hjort Albertsen i salen. Og Albertsen er en mann som har bivånt det meste av musikalsk historie i Trondheim det siste århundret.

Trondheimskomponisten med stor T

Selv TSO har bare ti år på Albertsen, som fylte 95 i sommer. Dirigent Torodd Wiggum introduserte Albertsen som «trondheimskomponisten med stor t», og Albertsen så nesten sjokkert ut over oppmerksomheten fra både salen og orkesteret.

Wiggum fortalte også at han hadde snakket med Albertsen i forkant av konserten.

– Han sa han gledet seg til å høre igjen stykket, for han husket ingenting av det, fortalte Wiggum til latter og applaus fra salen.

60 komposisjoner

Albertsen har vært en sentral mann i flere av Trondheims musikkmiljøer og har mer enn 60 komposisjoner under beltet.

Han var egentlig utdannet arkitekt ved NTNU, men dro heller til utlandet for å studere musikk. Tilbake i Trondheim var han fra 1947 organist i Vår Frue Kirke i 21 år og rektor rektor ved det som da het Trondheims Musikkonservatorium på 70-tallet.

Mest kjent er han kanskje likevel som dirigent i Trondhjems Studentersangforening gjennom nesten 20 år, fra 1958 til 1979. Albertsen har rearrangert en betydelig del av repertoaret av studentersanger som fremføres av selv dagens studentkor.