BUL teaterlag har sikret seg rettighetene til musikalen, som er skrevet av Greg Kotis og Mark Hollman.

Greg Kotis fikk ideen om å skrive «Urinetown» da han var student med lite penger i Europa. Til å være amerikaner syns Kotis det var rart å måtte betale for å gå på et offentlig toalett. Etter å ha tapt mye penger på offentlige toaletter, dro han tilbake til USA hvor han skrev musikalen sammen med Mark Hollman.

–Denne musikalen er noe helt nytt, den harselerer med alle sjangre, blant annet musikalen. Her kan vi for eksempel få assosiasjoner til «Les Misérables», sier leder i BUL, Marit Eriksen.

Komedien tar for seg et sted og en tid der vann er verdt gull. Hvor innbyggerne må benytte seg av offentlige fasiliteter for å få gjort sine private ærender. Toalettene er eid av kapitalister, og loven blir håndhevet av brutale og korrupte politifolk. I dette absurde, umenneskelige miljøet får vi også se glimt av kjærlighet og håp.

–Vi har snust på denne musikalen i flere år, men det var først da en av våre egne, Janne Varvàra Seem, oversatte hele musikalen til trøndersk at vi tok skrittet videre og søkte om oppføringsrett, sier Eriksen.

Mye jobb

Selv om dette er amatørteater, har de brukt et helt år på forberedelsene, hvor øvingene har vært alt fra to ganger i uken til hver helg den siste tiden. De 30 aktørene brukte også høstferien sin på å bygge opp scenografien.

Alt av kulisser er bygget fra start av aktørene selv. Kostymene har de funnet i garderoben til teaterlaget, hvor de fikk beskjed om å lete etter klesplagg som passet deres egen rollefigur.

–Spekteret i gruppen er alt fra 20 til 60 år. Det er veldig artig at vi kan fungere sammen uavhengig av alder og erfaring, sier en av aktørene, Trond Soot-Ryen.

Noen begynte allerede som barn, mens andre er helt ferske i gruppen. Også foreldre er med i årets show. Som regissør har de leid inn Øyvind Brandtzæg og Elin Stangnes. Hovedkoreograf er Martha Standal.

Brandtzæg og Standal er aktive i Rabarbrateateret, teatergruppen som satte opp «En medtsåmmårnattsdrøm» for andre gang i sommer.

Vil bli sett

Mange kjenner BUL-teateret fra sommerteater på Munkholmen, hvor de jobber i et proft og kjent miljø. Nå vil voksenteateret i BUL gjøre seg bemerket på hjemmebane utenfor Munkholmen gjennom å sette opp denne musikalen.

–Vi har satt opp barne- og ungdomsmusikaler, men dette er første gangen BUL setter opp en seriøs voksenmusikal, smiler Eriksen.

Den i dag 57 år gamle Eriksen har vært med siden hun var 17 år, og mener «Urinetown» er det beste de noen gang har satt opp.

Forestillingene spilles 8.–17. november kl. 19 i BUL-salen ved siden av Gildevangen Hotel.

De 30 aktørene har brukt et helt år på forberedelsene til norges premieren av Urinetown. Foto: Sebina Stegavik