Tredje sesong av NRKs mye omtalte dramaserie «Skam» ble sluppet denne helgen, og denne gangen er det Isak (Tarjei Sandvik Moe) som er hovedpersonen. Første episode utspiller seg på fest hjemme hos Eva der Isak og en guttegjeng røyker marihuana fra en flaske. Noen tilkaller politiet og Isak havner i trøbbel.

- Spesielt miljø

Willy Pedersen, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, har forsket mye på rus og ungdom. Han har sett første avsnitt i nettserien, og synes skildringen er troverdig.

- Dette er en veldig god fortolkning av dette miljøet. Det er klart at det kanskje ikke er treffende for ungdom i Gudbrandsdalen eller i Nord-Norge. Men dette er et spesielt miljø på Oslos vestkant, og jeg synes de fortolker det miljøet på en veldig god måte, sier Pedersen til NRK.

Professoren tror ikke rusbruken i «Skam» vil normalisere rusbruk blant norske ungdommer.

- Nei, jeg vil ikke si det. Dessuten kommer politiet inn og det er realistisk enn så lenge de driver med noe straffbart, sier Willy Pedersen.

Gutter som sliter

P3-sjef Håkon Moslet sier de er opptatt av å gjenspeile ungdomskulturen på vestkanten av Oslo.

- Der er røyking av marihuana en del av festkulturen, og det er naturlig at det også dukker opp i «Skam». Det er ulovlige rusmidler, så det er jo alltid noen som vil reagere på det. Men det er ikke vår rolle som serieskaper å ta stilling til det, sier Moslet til NRK.

Willy Pedersen er positiv til at serien skildrer miljøet, ser hvordan mennesker lever – uten å heve en pekefinger. Første episode viser også at gutter har det vanskelig, og Pedersen mener serien nå gir gutter en stemme.

- Gutter gjør det dårligere på skolen, vold er mer utbredt og det er høyere bruk av rusmidler. Gutter har også vanskeligere for å fortelle andre om ting som er vanskelig sammenlignet med jenter.

Party, party: I første episode er det fest hjemme hos Eva (Lisa Teige) (til venstre), og venninnen Vilde (Ulrikke Falch) er selvsagt blant gjestene. Foto: Faksimile NRK
Talent: 16 år gamle Ruby Dagnall har rollen som Emma i «Skam 3». Skuespillertalentet var nylig å se på kino i tittelrollen i «Rosemari». Foto: Faksimile NRK