Samtidig med at Margreth Olins film om Joralf Gjerstad har premiere, utgir Chand Torsvik en singel med samme tittel som visdomsordene han fikk høre da han var 15-16 år gammel.

- Jeg besøkte Joralf fordi jeg hadde vondt i ryggen, og vi hadde flere samtaler. Jeg husker han sa til meg at det er to ting som er spesielt viktig. Det ene har jeg glemt, men det andre var at man må være liten før man kan bli stor. De ordene brente seg fast i meg og har ligget der i mange år. Nå er de blitt til en sang, sier Torsvik.

Artisten fra Namsos som gjorde suksess med å vinne «X Factor» på TV2 i 2009, har nå flyttet til Trondheim og er etter flere års pause i gang med å spille inn sitt tredje album. Den stillferdige, men intense sangen «Du må vær liten for å bli stor» er en første smakebit på hva som kommer.

Møte folk med respekt

- Hva legger du i disse ordene som Snåsamannen sa til deg?

- Det handler om å være ydmyk. Du må møte folk med respekt og se dem som de er. Når jeg går turer i Trondheim, møter jeg mange skjebner som gjør inntrykk på meg. Det folk forteller, betyr mye for meg som artist, og jeg vil gjerne gi dem noe tilbake. Det var jo også folket som gjorde at jeg vant «X Factor».

Snåsamannen har betydd mye for Chand Torsvik i mange år. Da han utga sin første EP i 2004, het den første sangen «Varme hender» og var en hyllest til Gjerstad. Senere ble Chand også en av ambassadørene for Marthe og Joralfs Hjelpefond.

Medvirker i filmen

- Joralf har vært en mentor for meg og har støttet meg som artist, sier Torsvik. Han medvirker også i Olins film «Mannen fra Snåsa», der han både forteller om sin gode støttespiller og synger sangen «Diamanten».

- Joralf sa også til meg at det jeg liker, det liker folket. Nå har jeg ligget lavt i noen år, og jeg har funnet ut mer om hva jeg selv liker og hva jeg står for som artist. «Du må vær liten for å bli stor» er kanskje den ærligste sangen jeg har skrevet. Jeg gikk i studio, tok gitaren på fanget og spilte inn en sang som jeg synes er ganske nær.

Nedstrippet uttrykk

Torsvik forteller at han og produsent Jostein Ansnes i Øra Studio arbeider med et album der uttrykket er med nedstrippet enn det han har gjort før.

- Denne gangen tar vi ikke utgangspunkt i trommer og bass, men i meg og sangene mine. Temaene jeg skriver om er fortsatt kjærlighet, politikk og hverdagsliv, men det kommer mer fra hjertet enn før. Budskapet mitt er ofte at «det går bra lell». Slike sanger tror jeg det er behov for, slik Norge og verden ser ut i dag, sier Chand Torsvik.

Han har fått tydelige signaler om at sangene hans kan komme godt med:

- En dag jeg gikk tur på Solsiden i Trondheim, ropte en mann meg bort til seg.

- Du har reddet livet mitt, sa han. Slikt er godt å høre.