– Man kan manipulere opplevelsen av tidsaspektet gjennom musikk, og det er et viktig element i «The Lapse of Time». Det blir spennende å se hvordan vi opplever timen verket tar, og om det føles som noe annet enn en time, sier komponist Bjørn Morten Christophersen.

Han står bak bestillingsverket til det midtnorske koret Ensemble Dali, med utgangspunkt i tekster av Charles Darwin. Ideen er utviklet i samarbeid med kunstnerisk leder og kordirigent Eirik Sørborg. Tanken var å gjøre noe storslagent, og istedenfor å la seg inspirere av for eksempel et dikt, falt valget på naturvitenskapen.

– Det tok tid før jeg våget å tenke på Darwin. «On the Origin of Species» er både poetisk skrevet, og skrevet i begeistring. Jeg har plukket ut tekstpassasjer som representerer hans budskap, og laget en slags libretto basert på det, forklarer Christophersen.

Gift med sterkt troende

«The Lapse of Time» er skrevet for to solister, kor, orkester og orgel. I tillegg medvirker komponisten selv på elektronikk. Oratoriet urframføres i Kirkelandet kirke i Kristiansund lørdag kveld. Å framføre Darwins tekst i ei kirke har vært uproblematisk.

– De tekstene jeg har brukt av Darwin er veldig åpne. Darwin var heller ikke like ateistisk gjennom hele livet. Han var gift med en sterkt troende pianist, og de diskuterte mye hjemme, forteller Christophersen.

30 sangere

Kammerkoret Ensemble Dalí består av 30 sangere fra Kristiansund og omegn, men har de siste årene hatt en stabil base fra Trondheim. Anne Karin Støren er en av seks sangere som setter seg i bilen og kjører til Kristiansund for å synge åtte-ni ganger i året

– Dirigenten vår er dyktig og inspirerende, og det er fantastisk å være med i kor og jobbe så fokusert, forklarer hun.

Støren beskriver verket som melodiøst, men med heftige akkorder og krevende dynamikk. Komponisten forteller at det låter rikt og flott, men at friksjon er en selvfølgelig del siden evolusjon er avhengig av nettopp det.

«The Lapse of Time» framføres i Kirkelandet kirke lørdag kl. 1930 og Ålesund kirke søndag kl. 17.

Ensemble Dali under en konsert i Kirkelandet kirke i fjor. I helga er de tilbake med urfremføring av «The Lapse of Time». Foto: Ken A. Jenssen