– Det som er hentet fra virkeligheten er at Dirk Ohm ble funnet livløs i bilen sin på et kaldt fjell i Midt-Norge, fraktet til sykehus og tint opp. Og at han deretter satte seg i bilen sin og kjørte mot Grong. Der slutter virkeligheten og fabelen begynner, sier regissør Bobbie Peers.

Spillefilmen «Dirk Ohm – Illusjonisten som forsvant» er basert på en sann historie fra Grong i 2003, da den tyske illusjonisten Dirk Ohm forsvant på mystisk vis i den lille bygda i Nord-Trøndelag. I mars har filmen verdenspremiere nettopp i Grong.

–Jeg gleder meg veldig til å vise frem filmen til de om lag 500 statister som var med fra området. Kinosjefen i Grong var også med foran kamera, så han gleder seg voldsomt til premieren, sier Peers og ler.

Regissøren vant Norges første Gullpalme under Cannes filmfestival i 2006. Filmen «Sniffer» ble da premiert for beste kortfilm. I år debuterer han med sin første spillefilm om den forsvunne tyske illusjonisten.

Reagerte på navnet

Filmen er inspirert av hendelsen i 2003, og er en fantasi om illusjonistens siste dager i det lille samfunnet. Dirk Ohm ankommer Grong en iskald vinterdag og blir involvert i en leteaksjon etter en forsvunnet kvinne. Underveis forelsker han seg i den forsvunne Maria.

– Da Bjørn Olaf Johannessen holdt på med manuset hørte jeg han nevne navnet Dirk Ohm, og det slo noen akkorder i hodet mitt. Da jeg hørte at mannen var en tysk illusjonist, og at han hadde forsvunnet sporløst i Grong, var jeg solgt, sier Peers.

Han mente historien inneholdt spennende dramatisk materiale, og likte tanken på at han kunne leke med grensene mellom illusjon og virkelighet i filmen. Et vinterdekt Grong var den rette scenen for historien.

– Man får en spesiell følelse i Grong midt på vinteren. Alt er som frosset i tid. Det står i sterk kontrast til laksesamfunnet som blomstrer på sommeren. Vinteren har et mystisk slør over seg som passer til filmen.

–Tenker du mye på hva som skjedde med den virkelige Dirk Ohm?

–Jeg lurer fremdeles på hva som skjedde med ham. Men etter hvert som jeg kom dypere inn i den fiksjonelle historien, så har den overtatt fokuset. Jeg liker tanken på at han har tryllet seg vekk til et bedre sted, sier Peers.

Til dags dato er det ingen som vet hva som faktisk skjedde med tyskeren i Grong.

Avslutter Kosmorama

Filmen om Dirk Ohm har også blitt valgt ut som avslutningsfilm på Kosmorama i mars.

– Vi er utrolig glade og stolte over at Kosmorama både åpner og avslutter med en trøndersk spillefilm. Det er en historisk begivenhet at filmproduksjonen her i regionen har tatt seg så mye opp. Dirk Ohm er en vemodig film, men samtidig en veldig fin skildring av menneskene i det lille samfunnet som befinner seg i en vanskelig situasjon, sier festivaldirektør for Kosmorama, Silje Engeness.

Den trønderske filmen som åpner filmfestivalen er Yngvild Sve Flikkes «Kvinner i for store herreskjorter».

Dirk Ohm spilles av den tyske skuespilleren August Diehl, også kjent fra filmer som «Falskmyntnerne i Sachsenhausen», «Inglorious Bastards» og «Salt». Maria spilles av danske Sara Hjort Ditlevsen, Marias foreldre spilles av Jørgen Langhelle og svenske Alexandra Rapaport. Manuset er skrevet av Bjørn Olaf Johannessen og filmen er produsert av Maria Ekerhovd.

Om lag 500 statister fra Grong og områdene rundt var med foran kamer. Blant annet i scener der det foregikk leteaksjoner. Foto: Filmweb