År: 1911

Stikkord: Avistegninger

Det var ikke fritt for at publikum følte seg litt støtt av en slik arrogant markering og jublet i stedet for en kråke som fløy over Gløshaugen mens baronen tok sitt aeroplan i en elegant bue ut over fjorden.

Se alle artiklene i «Adresseavisen 250»-serien her!

Med nyspisset blyant og skjerpet blikk fulgte den 21 år gamle Jacob Hanssen den første flyoppvisningen i Trondheim, i oktober 1911. Han var nettopp hyret som avistegner i Trondhjems Adresseavis og skulle dokumentere begivenheten til neste dags avis.

Noen dager i forveien hadde han lagt den aller første tegningen på redaktørens bord, en tegning fra premieren på «Fjeldeventyret» på Trondhjems Nationale Scene. Redaktør Høitomt var blitt gammel, men hadde fortsatt sin militære holdning og sitt strenge ytre i behold. Det er derfor lett å se for seg at tegningen ble gransket med kritiske øyne, før den ble godkjent for bruk – og tegneren antatt for videre oppdrag.

Mange motiver

Jacob Hanssen var kommet til Trondhjem fra hjemstedet Andørja på Senja høsten 1910 for å begynne på arkitektlinjen ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt (TTL). Fra året etter ble tegnearbeidet for Adresseavisen utført i tillegg til studiene – og det må utvilsomt ha tatt en del tid. Den unge studenten tegnet jevnlig fra teatret og rettssalen og ble brukt ved forskjellige hendelser i en tid fotografiet ennå ikke var kommet for fullt i avisene. Av og til slapp han dessuten til i spaltene med stemningsbilder og ulike motiver han fant rundt om i byen.

Tegningene ble overført til trykkbare klisjeer ved Nordenfjeldske Klisjéanstalt, som holdt til to gårder nedenfor Adresseavisen, hhv. i Søndre gate 8 og Søndre gate 4. Den korte avstanden var praktisk når det hastet å få omgjort en tegning til klisjé i en fart. En av Hanssens kjappe nyhetstegninger i 1914 var fra en brann på Fossestua, mens en annen skildret et rabaldermøte i Arbeiderforeningen. I det siste tørnet 900 «socialister og forsvarsvenner» sammen, og tegningen viste en kaotisk situasjon utenfor inngangen og kampen om å komme inn.

Colosseum

Til tross for alle oppdragene for Adresseavisen, gjennomførte Jacob Hanssen arkitektstudiet på normal tid og ble uteksaminert i 1914. Deretter arbeidet han en tid som assistent hos arkitekt Axel Guldahl (d.e.), før han praktiserte i Narvik i årene 1919–21 og siden i hovedstaden. Han viste tidlig interesse for kinoarkitektur og sto bak både Lillestrøm kinotheater og Munken kino i Larvik før han tegnet Colosseum kino, Nordens største kino, som sto ferdig i Oslo i 1928. Medarbeider I det siste prosjektet var Gerhard Iversen fra Trondheim, som var gått ut fra TTL samtidig med Hanssen.

Senere tegnet Jacob Hanssen bl.a. rådhuset i Ski, velferdsbygg etc. i Longyearbyen, samfunnshus med kino på Hønefoss og en rekke leiegårder i Oslo. Under professor Sverre Pedersens ledelse utførte han i 1943 flere perspektivtegninger for Brente Steders Regulering, bl.a. ved gjenoppbyggingen av Bodø.

Jacob Hanssen døde i 1962, året før en brann ødela det store kuppeltaket på Colosseum kino.

Brann på Fossestua, nyhetstegning fra november 1914.
Den første teatertegningen for Adresseavisen var fra «Fjeldeventyret» i september 1911. Foto: Jacob Hanssen
Høst på Marinen, tegning av Jacob Hanssen fra 1913. Foto: Jacob Hanssen
I rettssalen var Jacob Hanssen jevnlig til stede med tegneblokken. Denne tegningen er fra en sak i Leksvik, der handelsmann Martin Dahl (til høyre) satt på tiltalebenken for falsk anmeldelse mot lensmannen for ulovlig elgjakt. Til venstre overrettssakfører Inderberg. Foto: Jacob Hanssen
Fra den nye Lilleby skole i 1911.