Frode Fimlands fine dokumentar «Søsken til evig tid» fra 2013 skildret Oddny og Magne Kleiva fra Naustdal i Sogn og Fjordane til overraskende, men velfortjent kinosuksess. Om årets gang på gården hos det krokete søskenparet i 70-åra som har bodd hele livet i norsk utkant.

Les anmeldelsen av «Søsken til evig tid»

Oppfølgeren gir assosiasjoner til Knut Erik Jensens oppfølger til «Heftig og Begeistret»(2001). Som resultat av den dokumentarsuksessen kom «Heftig og begeistret – på sangens vinger» året etter. Oppfølgeren fulgte koret på tur til Amerika, uten samme sus over film eller besøkstall.

«Amerikareisa» følger 75-årige Magnar og 72-årige Oddny før og under deres store reise til slekta i Minnesota. Det er deres første flytur, og filmen lever best i skildring av forberedelser til den store turen i stort og smått, inkludert avskjed med kjære husdyr.

Filmen framstår naturlig nok mye mer regissert enn den første dokumentaren. Det skjer ikke så mye spesielt eller interessant i bildene, hvor guidingen overtar litt for det tilsynelatende uplanlagte og uforstilte som var styrken til forrige film.

Til tider skjer det mer i musikken og på lydsiden enn det gjør i bildet. Det gir tiltrengt energi til beretningen, men det gjør den også litt overstyrt. Vafler, traktorkjøring og familieselskap i Minnesota gir en typisk norskamerikansk smak av USA, men som film minner «Amerikareisa» i for stor grad om en tv-reportasje hvor ideen virket bedre på papiret enn resultatet på skjermen.

foto
Ved graven: Søster til bestemor til Oddny og Magne Kleiva kom til USA i 1890 og gift i Minnesota. Foto: Tour de Force