19-åringene i det hardtslående, politiske pønkbandet Honningbarna er for tiden på turné i Tyskland og Nederland, med deltakelse på den prestisjetunge bransjefestivalen Eurosonic som høydepunkt.

Kristiansanderne, som også skal spille på Ut-Awards i Trondheim neste helg, er ikke bekymret for at deres norske tekster ikke blir forstått i Sentral-Europa.

– Selv om ikke folk nødvendigvis forstår ord for ord, så forstår folk raseriet i musikken vår. Utrykket vårt trumfer over tekstene. Unge, fattige, arbeidsløse tror jeg forstår mer enn norsk ungdom gjør. Vi har kommet så lett til det, sier vokalist og cellist Edvard Valberg på telefon.

Europa står foran en krise og det er ungdomsopprør. Da trenger man musikk til det.

Massivt gjennombruddsår

Når kulturåret 2011 skal oppsummeres under Ut-Awards på Byscenen neste helg, er det helt naturlig at Honningbarna stiller på scenen. De vant Urørtfinalen i januar, gjorde furore på Bylarm og ble dermed booket til et tjuetall festivaler og toppet det hele med to spellemannnominasjoner for debutalbumet «La alarmane gå». Hele tiden med en klar politisk agenda mot kapitalisme og undertrykkelse.

Sangen «Fri Palestina» måtte fjernes da «La alarmane gå» skulle lanseres i Israel-sensitive Tyskland, og deres dystopiske, konsumkritiske julelåt ble innledet av strofen «God jul, Jesus, nå har du dødd igjen». Bandet er heller ikke optimistiske på platebransjens vegne, og gjør sin helt egen vri.

Vil være som en avis

– Vi har foreløpig gitt oss bort fra det tradisjonelle plateformatet og har ei liste folk kan melde seg på, og så sender vi dem ei låt eller to fysisk i posten, sammen med brev om hva som har skjedd i det siste, gjerne med bilder og annet som vi legger i pakken, forteller Valberg. Musikken brenner de selv på plater, og to hjemmesnekrede utgivelser er allerede ute for 40 kroner per stykk.

– Det mest vesentlige er at vi har lyst til å holde ting aktuelt. Låtene våre skal være aktuelle, det kan være en slags avis.

– En meningsbærende avis?

– Ja, absolutt. Dette har også å gjøre med at plateformatet snart er dødt. Men å høre musikk fra Spotify og Wimp på mobilen er så upersonlig, det tar x-faktoren bort.

I Kaizers fotspor

Denne fredagen spiller Honningbarna på nøyaktig samme scene og samme tidspunkt som Kaizers Orchestra gjorde da de slo gjennom på Eurosonic i 2003. Men Honningbarna ser like mye frem til å spille på Ut-Awards i Trondheim, en by det knytter seg mange gode minner til.

- En av de første giggene vi gjorde var i Trondheim, og vi vant Urørtfinalen der. Men den aller største opplevelsen var da vi spilte på Blæst og DumDum-gutta var og så på oss. Å spille i Trondheim lover som regel bra.