4 + 1. Beatles-kvartetten slik de fleste av oss kjente den; f.v. John Lennon, George Harrison, Ringo Starr og Paul McCartney. Alene helt til høyre, Stuart Sutcliffe - gjerne refertt til som «den femte Beatles». Sutcliffe var gruppens første bass-gitarist, i 18 måneder fra januar 1960. I tillegg til musiker var han også maler og lyriker. Sutcliffe døde i april 1962, 22 år ung. Foto: TORE SÆTHER

The Cavern i Liverpool og Star Club i Hamburg. De to første viktige spillestoppene for The Beatles. I den nordtyske byen er Star Club forsvunnet, men Beatles fortsatt svært synlig.

I to år fra begynnelsen av 1960-tallet spilte Beatles i Hamburg. På mange måter var det her grunnlaget for den senere mega-berømmelsen ble lagt. I fjor ble Beatles-Platz innviet på Reeperbahn. Stål-figurer ble utformet, for øvrig finansiert fra salg av såkalte Beatles-Platz-sertifikat.

Noen vil sikkert stusse på at det står fem figurer på plassen. I tillegg til John, George, Paul og Ringo, er også Stuart Sutcliffe, «den femte Beatles», minnet på denne måten. Multikunstneren Sutcliffe døde allerede i 1962 – etter å ha forlatt gruppen for å bruke tid på sine andre kunstneriske årer; skriving og billedmaling.

Luftgitar-spill

På besøk i hansabyen ved elven Elben ruslet jeg gjennom det en gang så beryktet Reeperbahn-området, ned til Beatles-plassen. Jeg regnet med å få mange muligheter til å ta bilde av og snakke med luftgitarspillende turister. Men den gang ei. Mange gikk bare forbi. Noen stoppet og lot seg motvillig fotografere – av kjæresten? Selv ikke etter en halvtimes brønch på Beatles' frokost-kafé, Café Möller, var bilder tatt.

Så dukket et par opp som virket interessert i figurene. Sven Bertoncin og kjæresten hadde tatt seg en dagsutflukt med tog fra nabobyen Bremen. Sven lot seg lett overtale til å luftgitarspille slik at jeg fikk tatt bilde.

Ingen stor fan, men...

Han klev inn i Lennon-figuren og gjorde noen riff.

- Mitt forhold til The Beatles er vel likt mange andres som er glad i musikk og ikke minst musikken på 1960 og 70-tallet, forteller Bertoncin.

- Noen stor fan vil jeg ikke si at jeg her, men jeg hører gjerne på Beatles-musikk. Etter min mening skapte Beatles ikke bare en stil mange forsøkte å kopiere. De gjorde også musikk til big business, på samme måte som Rolling Stones.

- Det jeg liker aller mest med Beatles, og også en del andre britiske band på den tiden, er det jeg vil kalle den tøffe trivialiteten. Den forsvant mot slutten av 1970-tallet da musikken etter min mening ble overdynget med «budskap». Greit nok, men ikke musikk og tekster til å ha det hyggelig med, sier Sven Bertoncin.

Beatlemania

Neste gang Bertoncin er i Hamburg kan han innta flere doser Beatles, om han vil. 29. mai, to uker etter vi møttes, åpnet nemlig Beatlemania, et gedigent opplevelsessenter over fem etasjer og 1300 kvadratmeter med Beatles-historie.

Senteret ligger bare et drøyt steinkast fra Beatles-plassen. Det er bygd opp som en musikalsk tidsreise. Orginalgjenstander fra utvalgte stoppesteder i Beatles-karrieren blir presentert. Utstillingsprosjektet er like kreativt som Beatles selv, og en rekke interaktive elementer bidrar til å forsterke opplevelsen rundt musikkhistoriens mest berømte band.

I tillegg til den permanente utstillingen vil spesialutstillinger og ikke minst konserter og andre evenement bidra til å bringe Beatles-feberen tilbake til Hamburg.

Nettsteder:

www.beatlemania-hamburg.com

www.cavernclub.org

Foto: TORE SÆTHER
Luftgitar. Sven Bertoncin stilte velvillig opp til noen riff på Adresseavisens anmodning... Foto: TORE SÆTHER
Beatles-frokost. På Café Möller på Beatles-Platz ser du hva Beatles-gutta spiste til frokost... Foto: TORE SÆTHER
Noe motvillig. Ikke alle er like entusiastisk til ideen om å spille luftgitar i Beatles-ramme. Foto: TORE SÆTHER