Pete Doherty har vært en av rockens mest skandaleombruste stjerner de siste årene.

Først med urokråkene i The Libertines, der han delte roret med Carl Barat, deretter i sitt eget band Babyshambles - et om mulig enda større kaos - og til slutt i en til sammenligning rolig tilværelse som soloartist. I kveld, 1. april, spiller han solokonsert i Studentersamfundet.

Han er kjent for å avlyse konserter i vilden sky, eller være i endelig form når han først dukker opp. På Øyafestivalen i 2005 spydde han på scenen og kastet flasker etter bandet. men da han spilte i Trøndelag for første gang, på Storåsfestivalen i 2009, var han både skjerpa på scenen og hyggelig bak.

Bra i Bergen

Som på Storås kommer han alene med gitaren til Trondheim og Samfundet, som en del av en norsk miniturné. Og rapportene fra første konsert i Bergen onsdag lover godt

«En intens og rocka versjon av Babyshambles' «Delivery» minte oss på hvordan musikk kan forandre liv. Doherty sang «straight from the heart of my misery», og ga oss et øyeblikks lykke», skriver Bergensavisen, som mener konserten startet ufokusert men tok seg opp til store høyder.

Bergens Tidende slår fast at kvelden ble uten skandaler, og skriver at «skandalerockeren var atskillig bedre enn sitt heller frynsete rykte, og leverte en utmerket forestilling på USF onsdag kveld».

«Selv om Pete blir mer og mer sliten utover kvelden så skinner hans musikalske genialitet lett igjennom», mener på sin side Musikknyheter.no

Ifølge anmeldelsene vil Doherty ikke bare spille solomateriale, men også klassiske låter fra Libertines- og Babyshambles-katalogen.

Destruktiv dandy

Dohertys karriere har vært en kontrast mellom følsom og begavet kunst og selvdestruktivt privatliv.

Han har vært avhengig av heroin og kokain, og er dømt en rekke ganger for bruk, besittelse og salg av narkotika (sist tiltalt høsten 2010) . Han har også flere tilfeller av ruskjøring på samvittigheten. Gjennom sitt forhold til supermodellen Kate Moss har han i tillegg vært fritt vilt for en tabloidpresse som har gasset seg i hans personlige tragedier.

Til tross for dette har han på smått utrolig vis klart å bevare et slags kunsterisk fokus, og kommet med plater og konserter som riktignok varierer i kvalitet - men som på sitt beste er sårbar og skakk popmusikk med en helt egen nerve. Belest og beleven som en 1800-tallsdandy har Doherty alltid hatt en poetisk og litterær snert i tekst, musikk og framføring.

Ung Oasis-fan

Til slutt et et knippe YouTube-videoer som viser litt av det publikum kan vente i kveld.

Først et klassisk klipp av en ung og duggfrisk Pete Doherty i kø for å kjøpe et Oasis-album. Han svarer bedre for seg enn intervjueren hadde ventet:

På konserten i Bergen ble det full allsang på Libertines-låten «Don't Look Back Into The Sun»:

Her er «Last of the English Roses», singelen fra soloalbumet «Grace/Wastelands»:

Doherty snakker om sin selvdestruktive side og spiller Libertines-låten «Can't Stand Me Now»:

Doherty framfører «Beg, Steal or Borrow» alene med gitaren:

Tørst: Pete Doherty er ikke kjent for å spytte i glasset, heller ikke for å si nei til illegale substanser. Men rapportene tyder på at han er i god form før trondheimskonserten. Foto: SCANPIX
Trøndersk bålkos: Han hadde et rykte på seg for å være vanskelig, men da Pete Doherty spilte på Storås i 2009 slo han seg ned sammen med festivalgjengerne ved leirbålet etter konserten. Foto: OLE MARTIN WOLD
Destruktiv og begavet: Pete Dohertys karriere har vært preget av både personlig kaos og musikalsk begavelse. I kveld spiller han i Samfundet. Foto: SCANPIX