ASPHALT 8: AIRBORNE

iOS / Android

Aldersgrense: 7 år

Det er ikke ofte vi kaster oss over tastaturet for å skrive spillanmeldelser bare et døgn etter utgivelsene, men i dette tilfellet så bare måtte vi gjøre det.

«Asphalt 8: Airborne» er som tittelen mer enn bare antyder det åttende spillet i rekka fra Gamelofts racing-serie. Tidligere i år så kom gratisspillet «Real Racing 3» og gjorde rent bord hva smarttelefoner og nettbrett gjelder. En nesten perfekt racing-simulator med en grafikk så finkornet at det ville ha imponert selv på en gigantisk plasmaskjerm. «Real Racing 3» satte nye rekorder for antall nedlatinger av et bilspill av denne sorten. Den eneste skuffelsen var at spillet forsynte seg grådig av lommeboken din - til tross for at det var gratis - i form av betalingstjenester for både nye biler, oppgraderinger og baner. Det gjør også «Asphalt 8: Airborne», men på ingen måte like påtrengende eller insisterende som konkurrenten. I likhet med «Plants vs. Zombies 2» som kom sist uke så byr det på ingen problemer å fullføre ( eller nyte til fulle) «Asphalt 8: Airborne» uten å måtte betale en krone for spillet bortsett fra de 7 kronene det faktisk koster å laste ned.

Der «Real Racing 3» henter inspirasjon fra «Forza Motorsport» og «Gran Turismo» så kikker «Asphalt 8: Airborne» den andre retningen. Her er det «Burnout Paradise» og «Need for Speed» som er inspirasjonskildene. Vi har aldri vært noen store fans av «Asphalt» serien. De seks første spillene var stort sett tamme kopier av andre racing-spill. Vi husker med gru den gangen vi fyrte opp «Asphalt Urban GT» ( det første i rekken) på N-Gage -telefonen vår ( du husker vel disse?). Kornete grafikk, håpløse styringsmekanismer og fullstendig uten underholdningsverdi.

«Asphalt 8: Airborne» er fra en annen verden. Gameloft er i støtet for tiden og etter å ha perfeksjonert både førstepersonskytesjangeren på berøringssensitive flater ( «Modern Combat 4», «N.O.V.A. 3») og action-rollespillene («Dungeon Hunter 4»), så har turen nå kommet til racing.  Vi vil ikke påstå at kontrollene i «Asphalt 8: Airborne» er 100% perfekte ( til det så tenger du fortsatt en håndkontroll med analoge spaker), men du verden så langt Gameloft har kommet i det å la styringen føles naturlig. Spillet byr på fire forskjellige kontrollmetoder. Alle fire fungerer tilnærmet optimalt. Grafisk sett så er dette det ypperste du kan få på iOS og Android akkurat nå. Og hva innholdet gjelder.... Vi snakker her om et spill som kan by på minst like mye som storkanonene på konsoll. Singleplayer, Multiplayer, Carreer, World Tour, pimping av alt fra karosseri til fargen på støtfangerne og mye, mye mer.

Mye tyder på at spill på nettbrett og mobiltelefoner er i ferd med å gjøre et syvmilssteg hva kvalitet på alt fra grafikk til kontroller angår. «Asphalt 8: Airborne» er et bevis på det. Liker du spill som «Need for Speed: Most Wanted» og «Burnout» -serien så er nedlastingen av dette et «must».  Med «Plants vs. Zombies 2» og «Asphalt 8: Airborne» så har to av årets aller beste mobilspill kommet hakk i hæl på hverandre. Begge disse får du glede av til langt utover høsten. La vinteren bare komme, sier nå vi da.