Åtte av 12 konserter på Sondre Justads lanseringsturné er utsolgt, blant dem konserten i Storsalen fredag kveld.

- Konserten i Trondheim solgte ut på et døgn, det er det villeste med hele turneen. Jeg tenkte vi ville ha mer enn nok med å fylle scenen på Klubben. Så feil kan man ta, sier Justad, som overhodet ikke var forberedt på den varme mottakelsen musikken hans har fått.

- Jeg og bandet klyper oss i armen hver kveld!

Dametekke

Hans versjon av Sam Smiths «Stay With Me» («Bli hos mæ» hos Justad) ble en viral hit på Youtube i fjor sommer, han ga ut singelen «Nu har du mæ» i fjor høst og spilte under P3 Gull i november. Siden har det vokst, og 25-åringen har hatt suksess med flere singler og som liveattraksjon før han slapp debutalbumet «Riv i hjertet» for en snau måned siden. I skrivende stund selger kun Ingebjørg Bratland og Marcus & Martinus flere plater enn lofotværingen i Norge.

Når rakettene skytes opp nyttårsaften, regner Justad med å ha spilt rundt 100 konserter i løpet av 2015.

- Det har vært helt vilt, særlig i sommer var det intenst med mange konserter, jobbing i studio og promo for singler. Jeg ringte hjem til mamma og fortalte at det var som å starte i ny jobb hver eneste dag, med nye folk, nye ting hele tiden. Det er mulig man blir vant til det etter hvert, men det har i alle fall ikke skjedd ennå.

Det overordnede målet på «Riv i hjertet» har vært å våge å være direkte, uttrykke seg i klartekst og være personlig. Han tror akkurat det kan være en stor del av årsaken til at han særlig virker å appellere til kvinnelige fans.

- Jenter er vel generelt flinkere til å snakke om følelser, så jeg når nok lettere inn til dem med den direkte og personlige måten jeg uttrykker meg på. Jeg har også inntrykk av at jenter er tidligere ute og er mer «fans». Vi merker at det blir flere og flere gutter på konsertene nå som albumet er sluppet. I Stavanger nylig besto publikum av enten jenter i 20-åra eller menn i 40-åra. Veldig artig kombo, jeg aner ikke årsaken. Det er mulig mannfolka har lest at det kommer mange damer på konsertene mine, ler han.

Preget av Lofot-været

I tillegg til mye inspirasjon både fra Motown-soul og svenskspråklige popartister som Veronica Maggio og Håkan Hellström, har oppveksten i Lofoten preget ham på mange måter. Ikke bare har det vært naturlig å lytte på nordnorske visesangere som Bremnes-familien og Halvdan Sivertsen, eller senere bli preget av Bodø-scenen med band som kompisene i Kråkesølv - men været i Lofoten har også hatt sitt å si.

- Særlig de ekstreme skiftene, det kan være værhardt og full storm, før det er sol og vindstille en time senere. Jeg liker å tro at det har gjort noe med meg, at det er derfor jeg liker å gå fra full energi til å ta den helt ned med en pianoballade, forklarer han.

Teaterskole i Verdal

Justad er slett ikke ukjent med Trøndelag, han har et år på teaterutdanningen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag bak seg. Et år i Verdal han beskriver som utrolig fint, og et år der han lærte mye både om faget og seg selv. Men oppholdet endte ikke som han ønsket. Der 20 elever blir tatt inn til det første året, får bare halvparten gå videre til de siste to.

- Jeg var innstilt på å gå alle tre årene, men fikk ikke fortsette. Det var sårt, og preget meg en god stund etterpå, forteller Justad. Og i dag er det ikke plass til skuespill i hverdagen, musikkarrieren er blitt en snøball som vokser seg større, og inspirasjonen til å fortsette øker av å være på veien. Men kanskje en dag...

Fri på scenen

- Det ligger jo et ønske om å gjøre teater og særlig film. Jeg kan også tenke meg å skrive manus, fortelle en historie på mer enn 30 minutter slik jeg gjør på et album, sier Justad, som mener utdanningen uansett har gitt ham uvurderlig ballast som scenepersonlighet.

- Jeg hadde ikke vært den samme på scenen uten det året, eller uten interessen for skuespill for den saks skyld. Jeg føler meg hjemme, fri og forløst på scenen, sier Justad. Han forteller at det ligger magi både i skapelsen og i framføringen av sangene.

- Å skape noe, å se at det er mulig å lage noe fra grunnen av, det er noe stort og fint ved det. Samtidig: å stå på scenen er utrolig! Det blir ekstra tydelig på steder som Samfundet – når over tusen mennesker lager fest i lag, og synger tekstene på sanger jeg har laga. Det er jo egentlig fullstendig galskap, sier Justad, som lover en skikkelig overraskelse for dem som er så heldige å ha billett til fredagens utsolgte konsert.