Tirsdag var ti produksjonsselskaper, samt flere uavhengige produsenter, tilstede på Midtnorsk filmmarked for å vise fram et utvalg av prosjektene som er under utvikling i Trøndelag. Over 30 spille-, kort-, og tv-filmer er i produksjon enten i eller tilknyttet regionen. Omfanget tyder på at midtnorsk film er inne i en vekstperiode. Det understøttes også av omsetningstallene de siste par årene. - Mens filmbransjen i Oslo-regionen har hatt en vekst på fem prosent i omsetningen har veksten i Trøndelag vært på 14,3 prosent, sier leder Stig Bech i Filminvest Midt-Norge.

Mest kortfilm

Blant prosjektene er det fire spillefilmer, seks dokumentarer og en rekke kortfilmer. I tillegg jobber Ekkofilm med en omfattende dokumentarserie, «Alliert og alene», for NRK, som omhandler invasjonen av Norge under andre verdenskrig. Det nyetablerte selskapet Ferrytale jobber også med en egen animasjonsserie for web-tv, som etter planen skal lanseres på Adressa.no til høsten.Her er noen av filmene du kan se frem til:1. «Vente, blinke» – spillefilm «Vente, blinke» blir den første skikkelige Trondheims-filmen siden Bør Børson kom til byen på 70-tallet. Filmens hovedprodusent er det Oslo-basserte selskapet Motlys. Men både regissør Yngvild Sve Flikke og produsent Yngve Sæther er eksiltrøndere. I tillegg skal trondheimmselskapet Klipp og Lim co-produsere.– Filmen begynner innspilling nå i mai og store deler av handlingen foregår i området rundt Nidarosdomen, Bakklandet og Studetnersamfundet, forteller regissør Flikke.Manuset er basert på Gunnhild Øyehaugs bok med samme navn. Boken har en rekke hovedpersoner og en flakkende fortelling, men sentralt står den 23-årige litteraturstudenten Sigrid sitt møte med den 20 år eldre forfatteren Kåre i en vrimmel av litteraturallusjoner og referanser. Filmen har antatt premiere i august 2015.2. «Glamour for Goebbels» – dokumentar Faction Film og regissør Håvard Bustnes er kinoaktuell med «Opprørske Oldemødre», men er allerede i gang med sitt neste prosjekt, en film om norske Kirsten Heiberg. Hun var filmstjerne i Tyskland under andre verdenskrig og da fortrinnsvis i nazistenes propagandafilmer.

Dokumentaren startet innspiling i november i fjor og tar sikte på tv-lansering en gang i 2015.3. «Utburd» – spillefilm

«Utburd» trenger du ikke vente lenge på, den har premiere på Nova kino på fredag. Filmen er en grøsser med utgangspunkt i historen om utburdene, de uønskede barna som ble satt ut i skogen for å dø. Filmen er den første spillefilmen laget av masterstudenter ved NTNUs filmproduksjonslinje. Produsentfirma Kindergarten er også blitt knyttet til prosjektet i et forsøk på å få bredere distribusjon for filmen.

Astrid Thorvaldsen står for regien, mens Elias Nonås har vært produsent.

4. «Wanda Løper» – kortfilm Produksjonsfirmaet Klipp og Lim har lenge lagd særegne animasjonsfilmer. «Wanda Løper» er basert på Vigdis Hjorts novelle om en lubben, usikker jente med en alkoholisert mor og aggresiv far. Filmen kombinerer analoge og digitale teknikker, med bilder bestående av håndklippede og -malte elementer som er lagt lag på lag.

Filmen er i siste fase av post-produksjon.5. «Jennys tid» – spillefilm

Et heltrøndersk prosjekt som skal resultere i en barnefilm om Jenny som arver olderfars lommeur. Uret lar henne møte oldefaren – hundre år tilbake i tid. Filmen produseres av TMM Produksjon som holder til i Levanger, og produksjonen skal etter planen starte til neste år.6. «Våld» – dokumentarserie«Våld»-prosjektet skal resultere i ikke bare én, men to dokumentarer om vold og mishandling i hjemmet. En av filmene tar sikte på kinodistribusjon, mens den andre skal bli en tv-dokumentar. Førklippene bransjen fikk se under presentasjon tirsdag viste ubehaglig nærgående skildringer av familier som lever i nærmest konstant frykt for hva deres nærmeste kan finne på å gjøre mot dem.

Filmen er i utgangspunktet et svensk prosjekt, men store deler av post-produksjonen er lagt til dokumentarfilmselskapt Giljotin i Trondheim som tidligere har gjort post-produksjon på filmer som «Søsken til evig tid» og «Opprørske oldemødre».

7. «Golden Girl» – dokumentar-Denne filmen er foreløpig så hemmelig at jeg nesten ikke kan snakke om den, sa produsent Christan Falch da han presenterte Faction Film sine prosjekter.Han lettet likevel litt på sløret og fortalte at «Golden Girl» handler om Hellas og en familie som er medlem av det ytterliggående partiet Gyllent Daggry. Dokumentaren følger familien og ser spesielt på hvordan foreldrene oppdrar sin datter. Det er foreløpig ikke kjent når filmen ventes ferdig.8. «Foul» – kortfilm

Rune Denstad Langlo har havnet i eksklusivt selskap. Sammen med 30 andre regissører fra hele verden har han laget en egen kortfilm til fotball-VM. Filmen er allerede solgt til en rekke utenlandske tv-stasjoner og ble ferdigstilt så nylig som forrige helg. -Dette er nok en av de trønderske filmene som har potensial til å bli sett av flest mennesker i år, sa produsent Håvard Gossé Bergseth under presentasjonen tirsdag.

«Alliert og alene» er en av de mest omfattende tv-produksjonene et trøndersk selskap har stått for. Prosjektet har blitt utviklet gjennom et tiår, og skal sendes på NRK i april 2015. Gjennom tre episoder gjenskapes, gjenfortelles og forklares invasjonen av Norge i 1940. Foto: Promo