Karlslyst gård blir i år tildelt Kulturminnefondets plakett i messing, etter å ha blitt restaurert for nærmere 1,8 millioner kroner. Dette har blant annet ført til at spelet «Carl Halck» spilles på gårdstunet denne uken for tredje år på rad. Utmerkelsen vil bli overrakt under siste forestilling av oppsetningen.

- Med Kulturminnefondets plakett i messing ønsker vi løfte frem de beste prosjektene. Det er særlig viktig at kulturminnet har blitt bevart under restaureringen, sier direktør Simen Bjørgen.

Arrangørene bak «Carl Halck» mener dette er et bevis på at historiske spel og bevaring av viktige kulturminner er to sider av samme sak, og at restaureringen har gitt ringvirkninger i lokalsamfunnet.

Les også: Skål for Karlslyst

Vern gjennom bruk

Kulturminnefondet er underlagt klima og miljødepartementet, og gir støtte til verneverdige kulturminner. Bjørgen forteller at de får inn så mange søknader at det er nødt til å foreta prioriteringer.

- Vi leter etter engasjerte eiere som ønsker å bruke kulturminnet i forhold til verdiskaping, næringsutvikling eller fremtidig bruk.

Eierne av Karlslyst gård, Kari M. Saxevik og Tore Hammer, startet restaureringen av gården allerede i 1991. De to har hele tiden har hatt et ønske om å holde kulturarrangementer på gården. Det begynte med kafé på tunet etter at det gamle klokketårnet ble restaurert, og foruten «Carl Halck» har de holdt en rekke andre arrangementer som grautfest og «Såmmårfjøsopera».

Les også: Frykter de små spelene forsvinner

- Vi mottar utmerkelsen fordi vi har tatt i bruk gården. Det viser at vern gjennom bruk fungerer, sier Hammer, og fortsetter:

- Man får mulighet til å løfte frem betydningen bygningen har hatt. Karlslyst gård er for eksempel kjent for sin arbeidskultur. Gjennom 1800-tallet var det gården som styrte i Hommelvik.

Bjørgen forteller at eierne presenterte et prosjekt det var lett å stille seg bak.

- Formidling er veldig viktig. Vi ønsker å øke bevisstheten til befolkningen om kulturminner. Det bør også komme andre til nytte. Et kulturminne bør åpne for publikum og viser frem kulturhistoriske verdier, sier han.

- Dere gir utmerkelsen til et kulturminne som i aller høyeste grad er levende. Er dette en oppfordring til andre som ønsker å sette i gang restaureringsprosjekter?

- Ja, det er en klar oppfordring.

Les også: Med snev av det store utland

Flere suksessmodeller

Torstein Fosmo har vært med å skrive manuset og musikken til «Carl Halck», i tillegg til å ha en sentral rolle i stykket. Han mener at bevaring gjennom bruk er en modell som gagner både kulturarrangementer og kulturminner godt.

- Det kan være en motivasjonskraft for å få støtte at det er satt i bruk. Det har jo blitt en suksessformel på Karlslyst, sier han.

Han mener vi kan se flere eksempler hvor store gårder lever videre og blir bevart på grunn av ny bruk.

- Ringve gård er fra rundt samme tid som Karlslyst. Det hadde nok ikke sett ut som det gjør der nå hvis gården hadde vært i privat eie, sier han.

Direktør for Kulturminnefondet, Simen Bjørgen ønsker å øke bevisstheten til befolkningen om kulturminner. Foto: Kulturminnefondet