– Jeg kjenner meg igjen i denne mannen, sier Frode Winther.

Han spiller hovedrollen som Bjørn i Det Norske Teatrets oppsetning av «Kven er redd?», som har urpremiere i dag.

Oppsetningen er Carl Frode Tillers første teaterforestilling som er skrevet «fra grunnen av». Forfatteren fra Namsos og Trondheim har skrevet for teater før, men da har det vært dramatiseringer av bøkene hans. Dette prosjektet startet som et oppdrag fra Det Norske Teatret om helt nytt stoff.

Tiller skriver også et stykke for Trøndelag Teater der Motorpsycho får sentrale roller. Det får premiere neste høst.

Spor av hans siste roman «Innsirkling 3» finnes også i «Kven er redd?», men det er fordi Tiller hentet enkelte scener fra teaterstykket og brukte dem i andre sammenhenger i romanen.

Middels skuespiller

– Teatermanuset ble skrevet ferdig først, sier Lasse Kolsrud, stykkets regissør.

Han, Frode Winther og de andre aktørene har smilt mye under prøveperioden.

– Det er mye her som vi kjenner igjen fra våre egne liv, sier de to når vi møter dem på teatret i innspurten på prøvene.

LES OGSÅ: Tiller-trilogi utgis i USA

Hovedpersonen er en mann omtrent midt i livet som sliter med å strekke til på flere fronter. Han er en middels god skuespiller som står foran sin største rolle; George i «Hvem er redd for Virginia Woolf», et stykke som er udødeliggjort på film med Elizabeth Taylor og Richard Burton i hovedrollene.

Anstrengt forhold til alle

Samtidig har han et anstrengt forhold både til kona, til de to tenåringsbarna, til svigerforeldrene og til sin egen far.

– Kona og svigerforeldrene er et trehodet troll som tar avgjørelser over hodet på ham. Faren hans vil helst flytte inn til sønnen og familien, men de har planer om å flytte sørover – uten at sønnen klarer å fortelle ham det. Han har ikke lyst til å flytte selv, heller. Bjørn rives i alle retninger og havner etter hvert i pinlige situasjoner, sier Kolsrud og Winther.

LES OGSÅ: Kolsrud spiller veteransoldat i «Elden».

De mener forestillingen sier mye om dilemmaer mange menn i dag står overfor. De skal fortsatt være menn, men også gjøre en betydelig innsats på områder som tidligere var kvinnenes arena. Hos Bjørn skaper dette aggresjoner og frustrasjoner som han forsøker å legge lokk på – inntil det bobler over.

Tillers morsomste

Kolsrud og Winther mener oppsetningen nærmer seg en komedie, men med alvorlige undertoner.

Carl Frode Tiller selv er enig.

– Romanene mine kan kanskje fortone seg som tunge. Her bruker jeg en adskillig lettere form. Du kan gjerne si at «Kven er redd?» er en svart, romantisk komedie, det mest humoristiske jeg har skrevet. Jeg måtte faktisk holde igjen så det ikke ble for mye humor, sier han.

– Og det handler om kjønnsroller og en mann i midtlivskrise?

– Selv tenkte jeg ikke på det da jeg skrev, men slike temaer kan nok leses inn i det som skjer på scenen. Selv er jeg mest opptatt av at hovedpersonen må spørre seg selv om hvem han er og hvem han skal være framover. Og det tipper helt over for ham. Etter hvert blir det like ille som i «Hvem er redd for Virginia Woolf?».

Snakker forbi hverandre

Lasse Kolsrud og Frode Winther mener at selv om menn i midtlivskrise kan fortone seg som patetiske figurer, behandler forestillingen problemstillinger som er påtrengende i mange menns liv. Likevel anser ingen av dem «Kven er redd?» som en kritikk av dagens mannsrolle. Begge mener utviklingen har gått rett vei, selv om det for Bjørn og mange andre skaper bivirkninger som er vanskelige å takle.

Velkjente Tiller-temaer som at mennesker snakker forbi hverandre, tolker hverandre og tillegger hverandre meninger den andre kanskje ikke har, er også til stede i stykket.

– Bjørns far spør et sted hvorfor en mann ikke kan bli trodd på det han sier, hvorfor man ikke kan kalle en spade en spade. Stykket har mange replikker der det foregår en kvasipsykologisering, for eksempel når kona sier «det var ikke det jeg sa» og mannen svarer «nei, men det var det du mente», sier Kolsrud.

Begge trekker på smilebåndet, for replikkvekslingen er gjenkjennbar i de fleste hjem.

Frode Winther spiller hovedrollen som skuespilleren Bjørn. Foto: KRISTIN SVORTE