«A little less conversation (a little more action)» sang Elvis Presley i 1968. Skaperne av «Furious 7» har tatt det til ytterste konsekvens. Påskefilmen består av tre heftige actionsekvenser, hver på rundt 40 minutter, og minimalt med prat i mellom. Og godt er det: de få gangene Vin Diesel og co. sier noe som ikke omhandler voldsorgien, er det særdeles plumpt.

Årets utgave er oppfølgeren til 2013s «Fast 6», der Diesel og co. fikk satt en endelig stopper for superkriminelle Owen Shaw. Til forskjell fra adjektiv, slutter ikke graderingene i Fast & the Furious-universet på super, etter det kommer ultra. Denne gang i form av Shaws storebror, Deckard, spilt av Jason Statham - en mann som er godt kjent med biler, damer og overdreven vold fra sin egen actiontrilogi «The Transporter». Deckard er enda større, sterkere og mer nådeløs enn sin bror. Og han er ute etter hevn. Vin Diesel har på mirakuløst vis igjen funnet seg en perfekt erkefiende.

«Fast and the Furious»-heptalogien har aldri hatt noe problem med fart og spenning. Det er de noe sjablongpregede karakterene som har vært ankepunktet. Så mye som Diesels karakter, Dominic, har ønsket å frembringe følelser med utbroderinger om familie og samhold, har verken mimikk eller replikker støttet helt opp under det.

I «Furious 7» har imidlertid filmskaperne et helt ny dimensjon av følelser å spille på. De fleste som ser filmen, er klar over at den ene hovedrolleinnehaveren, Paul Walker, ble drept i en privat bilulykke under innspillingen. Walkers død skapte stor sorg verden over, spesielt i bilmiljøene. Det sier litt om Walkers status at norske rånere kjørte i æreskortesje etter hans bortgang i desember 2013.

Filmskaperne skal berømmes for at de ikke utnytter Walkers tragedie. I mindre kyndige hender kunne filmen først og fremst blitt en hyllest til den avdøde skuespilleren, ikke en film på egne ben. Hyllesten ligger i at «Furious 7» er blitt den beste i den etter hvert legendariske filmserien. Helt til slutt ser vi en kort bildemontasje med scener fra de nesten 15 årene med Fast & the Furious, akkurat passe dramatisk tonsatt, og med den enkle avslutningen «For Paul». Et punktum som vil etterlate selv den mest hardbarkede råner med en klump i halsen.

Anmeldt av MORTEN S. SMEDSRUD

Like blodtrimma action som før og litt mindre plump gir en god actionfilm, konkluderer vår anmelder og gir tommelen opp for Furious7 som har kinopremiere 1. april Foto: Fotoweb