Siri Gjære fra Trønderhøns forteller at det er tre ting som må til for at det skal bli jul. Og det trenger ikke alltid være så lett.

- Man må komme seg dit man skal være, og man må være sammen dem man skal være med. Også må det være lys.

- Lys?

- Ja, man må tenne lys i jula. Ikke bare så det er lyst nok i heimen og utenfor, men jeg tenker at man også må forsøke å tenne det lyset man har inne i seg, sier Siri Gjære.

Må prøve å møtes

Trønderhøns ble startet som en ren countrytrio inspirert av Dixie chicks og samarbeidet mellom Emmylou Harris, Dolly Parton og Linda Ronstadt for flere år siden. I fjor skrev Adresseavisens anmelder at fjorårets juleforestilling «Vi må møtes før jul» kunne bli en ny juleklassiker. Også i år blir det tre forestillinger, denne gangen på Antikvariatet.

- Det hele oppsto med at vi sa disse ordene til hverandre: Vi må møtes før jul. Dette er jo et biprosjekt for oss alle, sier Gjære.

- Og slik ble ideen om en juleforestilling skapt, som en unnskyldning for å møtes før jul.

I dag slapp de singelen med låten «Ainnerdag på Vintervatnet» og feiret anledningen med å møttes på skistua, med kakao og for å spille inn en liten musikkvideo.

- Det var veldig koselig og fryktelig kaldt. Og så fikk jeg tatt en tur ut på vintervannet også, som sangen handler om. Det er en ny julesang, eller romjulssang, som handler om å ta med seg kjæresten på Vintervatnet for å gå på skøyter på ainnerdagen, forteller Gjære som har skrevet låten for Trønderhøns.

Den er nylig spilt inn i Øra studio og blir lagt rett ut på nettet.

-Før så trykte man jo opp plater og lagde cover og sånn. Men vi vil bare at folk skal få høre oss spille, sier Siri Gjære.

Forventninger

Det er vanskelig å få møtt alle man skal møte av venner og familie før jul, og ikke minst få overlevert alle gavene.

- Det er mye forventninger i jula. Nå har vi invitert til forestilling på Antikvariatet og vi håper at venner og familie kan samles der en gang før jula ringes inn, sier Gjære

- Det blir veldig fint å ha det på Antikvariatet, for der er det som å komme inn i stua til noen. Det blir en forestilling der folk kan senke skuldrene. Man skal kunne gå ut derfra med et smil om munnen og tenke at alt er helt OK midt opp i alt julestresset, sier Gjære.

Forestillingen er en blanding av låter og kåseri. Trønderhøns stiller med tre nye låter de har laget selv, og en til er på vei.

- Den skal være klar før forestillingene. Den handler om mammaene som steller til jul hele natten. Hun tenner også lysene. Jeg tenker at det kanskje var den fineste stunden. Når hun tente lys, sier Gjære.

Trønderhøns er Marianne Meløy, Ingrid Bergstrøm og Siri Gjære. De har holdt på i mange år med trestemt countrymusikk. I år har de med seg Øyvind Smidt på fele/mandolin/gitar og Kriss Stemland på div tangenter.

«Vi må møtes før jul»,  21. og 22. desember på Antikvariatet.