Børgedotter Larsen vokste opp i Rennebu. Nå jobber hun som sanger og skuespiller i både Norge og Sverige, og bor for tiden mest i kofferten sin. Nå er hun imidlertid tilbake til hjembygda for å åpne årets Rennebumartna.

– Da jeg vokste opp, var jeg med på martnan hvert år. Det var stas å få opptre der i ung alder og å få stå på scenen i andre sammenhenger enn på skoleavslutninger. Ei og anna lefse ble det jo også, sier skuespilleren. Hun tror år 2000 var første gang hun bidro under Rennebumartnan, da var hun ni år.

Les også: Strikketog til Rennebumartnan

Kunstinteressen meldte seg tidlig, hun gikk blant annet på danseskole fra hun var fire år og siden begynte hun på kulturskolen i Rennebu.

Etter hvert begynte hun på danselinja ved Katedralskolen i Trondheim og i 2013 ble hun ferdig ved musikallinja ved universitetet i Göteborg. Siden har hun stått på mange ulike teaterscener, blant annet på Trøndelag Teater.

Lokalt fokus

Det er viktig for Børgedotter Larsen å bidra lokalt, å skape kunstopplevelser også utenfor de største byene.

– Det er noe helt spesielt ved det å vokse opp et sted, dra ut i verden og få nye inntrykk, for så å ta med disse tilbake til hjemstedet. Da føler jeg at jeg har noe nytt å bidra med, sier hun. Et prosjekt hun kunne tenkt seg å gjennomføre i Rennebu er det hun kaller et samlingsprosjekt:

– Jeg kunne tenkt med å lage en forestilling sammen med amatører fra bygda. Det at vanlige folk kommer sammen om et slikt kulturprosjekt skaper, etter min erfaring, stor fellesfølelse. Det er en god følelse å mestre noe sammen. Det er også viktig å skape en arena å utfolde seg på for dem som vokser opp i bygda, slik som Rennebu har gjort.

Kick med «Sound of Music»

I vår sto hun på Trøndelag Teaters scene som Maria i «Sound of Music». Da fungerte hun som understudy for hovedrolleinnehaver Silje Lundblad.

– Det var veldig artig, for ikke å snakke om utfordrende, å få steppe inn der. Det var et kick å få spille en så stor rolle, på en så stor scene, i en så stor oppsetning. Jeg hadde jo sett Silje stå på scenen i all de år, og denne musikalen ble enda en innertier for henne. Jeg husker at jeg håpte at publikum ikke ble skuffet over å få meg, når det var Silje de forventet å se i rollen som Maria. Det var store sko å fylle, sier Børgedotter Larsen.

Les også: Treffer midt i hjertet

Likevel, det gikk bra for den unge skuespilleren. Underveis i spilleperioden fikk hun skryt i form av et leserinnlegg på «Ordet fritt» i Adresseavisen. Der skrev Geir Halland at hun «leverte en strålende prestasjon». Samtidig mente Halland at Børgedotter Larsen, som han mente spilte like godt som Lundblad, ikke fikk nok oppmerksomhet for innsatsen sin.

– Selv synes jeg ikke at det var noen mangel på oppmerksomhet for min del. Jeg fikk så god støtte fra teateret, kolleger og jeg opplevde til og med at ukjente folk tok kontakt og fortalte om hvor fin opplevelse de hadde hatt, selv om de altså gikk glipp av Silje i hovedrollen, forteller hun.

Noen busslaster med hjemlige fans fra Rennebu tok også turen inn til Trondheim den våren. Børgedotter Larsen røper at det blir noen smakebiter fra «Sound of Music» på martnaåpningen.

Tuva Børgedotter Larsen jobber vanligvis både i Norge og Sverige. Her fra «Pelle Erobreren» ved Helsingborg Stadsteater. Foto: Sarah Perfekt