Dermed byttet P3-programlederen 1. april ut smarttelefonen med en «gammeldags» mobil, la bort nettbrettet, bruker kun internett på jobb og har logget ut av sosiale medier.

- Hvorfor bestemte du deg for å gjøre dette?

- Det var en kombinasjon av at jeg tenkte at dette kunne være gøy å prøve, og for å se om det overhodet er mulig å leve et normalt liv uten internett og alle mulighetene smarttelefonen gir oss.

- Hvordan var den første tiden?

- De første dagene var som et vanvittig vakuum – som om jeg var kastet ut i et sort hull. I dagens samfunn har vi et umettelig informasjonsbehov: Vi er vant med å få den konstante flommen av inntrykk, informasjon, kommunikasjon og ha muligheten til å finne ut alt mulig på kort tid. Nå hadde jeg plutselig ikke det, så jeg kjente veldig på følelsen av å stå utenfor fellesskapet. Det var nesten fysisk vondt ikke å ha smarttelefonen å ty til når jeg sto alene og ventet.

- Nå er det en uke igjen av prosjektet ditt, hva har du lært av dette?

- Jeg har funnet ut at det er fullt mulig å ha det bra uten smarttelefon, og at jeg kanskje har stresset meg selv unødvendig med å sjekke ting hele tiden: Hva folk gjør, nyhetsbildet, planlegge slik at jeg ikke trenger å vente ekstra på bussen eller venner – men man har faktisk godt av å vente litt. Det er ikke nødvendig at alt i livet skal gå i et hurtig tempo. Når dette er over skal jeg inn å sjekke Facebook, men jeg skal bli flinkere til å lage meg flere pusterom i hverdagen ved å legge bort mobilen oftere.

- Har du opplevd noe negativt med å ikke være på nett?

- Forrige helg fikk jeg en skikkelig påminnelse om at veldig mye av den daglige kommunikasjonen er flyttet til Facebook. Et stort jordskjelv rammet Ecuador, hvor jeg har mange venner og familie. Jeg kjente på en desperasjon ettersom jeg ikke visste hvordan det gikk med dem og jeg ikke kunne vise min omtanke. Så det resulterte i et unntak: Jeg skrev en Facebook-melding til noen av vennene mine der om at de kunne kontakte meg på jobbmailen, og så logget jeg av med en gang.

- Hvordan har disse ukene forandret holdningen din?

- Jeg har blant annet tenkt at hvis jeg blir mor en dag skal jeg vurdere å bytte ut smarttelefonen. For det verste jeg ser er foreldre som er sammen med barna, eller folk som er sammen med venner – så sitter de der og ser ned på telefonen i stedet for på dem de er sammen med. Det er så trist. Tar man vekk disse tingene som søker oppmerksomheten din blir man flinkere til å se andre mennesker. Men det er lettere sagt enn gjort, og det krever en solid innsats.

foto
Denne «gammeldagse» mobilen er hennes eneste redskap for å holde kontakt med omverdenen. Foto: Kristine Hellem Aanstad