Da Solberg-regjeringen i dag lafrem sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet ble det klart at det gjøres enrekke omprioriteringer i kulturbudsjetett.

Stoltenberg-regjeringen la isitt siste budsjettefremlegg opp til en økning på 840 millioner kroner fra2013. Solberg-regjeringen foreslår også en økning, men slanker flere poster ogvil til samme øke bevilgningene til kulturfeltet med 609 millioner. I tilleggoverføres nå bevilgningene til Den norske kirke til kulturdepartementet, som betyr at budsjettettotalt vokser med 754 millioner.

– En ny retning

– Regjeringen vil gi norskkulturpolitikk en ny retning ved å stimulere til vekst og idéskaping nedenfrafremfor å styre ovenfra. Det overordnede målet er høyere kvalitet og øktoppmerksomhet om innhold fra aktørene selv. Vi vil styrke maktspredning ogmangfold ved å desentralisere beslutninger, sier kulturminister Thorhild Widveyi en pressemelding.

Justerer presse- og filmstøtte

Blant posteneSolberg-regjeringen går inn og endrer er støtten til film og presse. Produksjonsstøttentil pressen foreslås kuttet med 15 prosent (50 millioner kroner) fra Stoltenbergregjeringens forslag, eller 26 millioner sammenlignet med 2013. Det er likevel 50 millioner mindre i kutt enn hva Høyre gikk til valg på. Filmfondetfår redusert sin støtte med syv prosent (32,5 millioner kroner).

– Regjeringen viser til atbevilgningene på filmfeltet har økt betydelig de senere årene. Det er romfor en reduksjon i bevilgningene og en mer målrettet bruk av midlene, skriverregjeringen i sin proposisjon.

Kunstnerkutt

Regjeringen fjerner også Hadia Tajiks forslag om seks millioner i en tilskuddsordning for å drive frem kvalitetsjournalistikk. Forslaget om en medienøytral mediestøtte fra 2014 er også med i budsjettet.

Av andre større omfordelinger er kunstnerstipendene og kulturrådet av stedene det kuttes mest. Bevilgningene til kunstnerstipend reduseres med ni prosent (15 millioner kroner) og Norsk kulturråd får kuttet støtten med seks prosent (14, 5 millioner kroner).

– Forslaget innebærer at de nye stipendordningene for etablerte kunstnere og seniorkunstnere ikke iverksettes i 2014, skriver kulturdepartementet i sitt budsjettfremlegg.

Hadde liten tro på endringer

Tidligere kulturminister HadiaTajik sa i oktober til Adresseavisen at hun ikke hadde tro på store endringer idet første kulturbudsjettet til Solberg-regjeringen. Hun vil heller ikke si athun fryktet kutt.

– At en ny regjering kommer tilmakten er en del av demokratiet, så jeg vil ikke bruke ord som redd for ellerfrykter. Det er deres privilegium å gjøre de endringene de ønsker. Men det jegkan si er at vi vil få en annen kulturpolitikk, sa Tajik da.

Trøndelagsvinnerne beholder økningen

I Stoltenberg-regjeringens sistekulturbudsjett ble Nord-Trøndelag Teater (NTT), Trondheimssolistene ogTrondheim Symfoniorkester (TSO) de store vinnerne lokalt.

Stoltenberg-regjeringen foresloå øke tilskuddet til Trondheimssolistene med 13 prosent (453 000 kroner) ogtilskuddet til TSO med seks prosent (4,4 millioner kroner). Nord-Trøndelagteater ble forespeilet en ny finansieringsmodell der staten skulle stå for 70prosent av finansieringen og fylket 30, den samme modellen som er lagt tilgrunn for Trøndelag Teater. Det ville bety en økning i støtten over 30 prosent(3,3 millioner kroner).

Nå er det klart at alle tre beholder den foreslåtte økningen i støtten.

Kutter 15 kroner i kringkastingsavgiften

Frp har i en årrekke vært en uttalt motstander av NRK-lisensen. Det nye statsbudsjettet inneholder likevel kun en bittelite kutt i kringkastingsavgiften. Forslaget var en avgift på 2 542 kroner. Solberg-rejeringen foreslår å kutte det med 15 kroner, men det er uansett en økning på 45 kroner fra 2013.

Leksikonet vinner

Store norske leksikon (SNL) sto tilbake som en av taperne etter Stoltenberg-regjeringens budsjettforslag. De fikk ikke penger til sitt prosjekt med en oppdatert og digital utgave. Nå kan leksikonentusiaster likevel juble, om ikke Stor norske leksikon. Solberg-regjeringen gir fem millioner til et fagredigert nettleksikon.

– Støtten er en søknadsbasert ordning der SNL kan søke. Det er ikke en bevilgning til SNL, opplyser statssekretær Knut Olavs Åmår i kulturdepartementet via Twitter.