I høst har lesere fra Adresseavisen og NRK Trøndelag sendt inn forslag til kandidater til Årets trønder og Årets hverdagshelt.

Fredag møttes juryen på Adressahuset for å diskutere nominasjonene, og plukke ut fem finalister til hver av prisene.

– Det er fine diskusjoner, fine kandidater og en kompetent jury. Det er artig å se hele regionen med så mange forskjellige blikk og lære noe nytt om alle kandidatene, sier juryleder Bjørn Tore Grøtte.

– Det er artig å få innsikt, spesielt i hverdagsheltene som er rundt omkring i Trøndelag. Det er mange gode kandidater. Det lover godt, sier jurymedlem Eldar Rønning.

Flere nye fjes

Årets jury består av Siv Sandvik fra Adresseavisen, politijurist Hans Vang, danser Martin Lilleberg, som har årets Blime-dans, tidligere politiker Arnhild Holstad, Bjørn Tore Grøtte fra NRK og tidligere skiløper Eldar Rønning.

Lilleberg, Holstad og Rønning er nye tilskudd.

– Det er bra vi er en jury. Vi har ulike innfallsvinkler, og da får man annen input og ser ting på andre måter. Det er bra med ulike ståsteder, sier Rønning.

Han tok over plassen til Birgit Skarstein i juryen etter at hun tidligere i høst måtte trekke seg på grunn av et brudd i hælen.

– Det var artig å bli spurt. Først var jeg bekymra for om det tok mye tid. Det har det gjort, men det er gøy å få innblikk, spesielt i frivilligheten, som jeg er vokst opp med å se viktigheten av, sier Rønning.

Birgit Skarstein vant prisen for Årets trønder i 2016 og har også sittet i juryen. Foto: Therese Alice Sanne

Over 600 forslag

I nominasjonsperioden har det kommet inn hele 426 forslag til Årets trønder og 210 forslag til Årets hverdagshelt. I fjor var det til sammenlikning 253 forslag til Årets trønder og 179 forslag til Årets hverdagshelt.

– Det er flere forskjellige navn i begge kategorier i år, sier Siv Sandvik.

– Og det er en del navn som går igjen på alle listene, røper Hans Vang.

Finalistene presenteres i Adresseavisen og på NRK i midten av desember. Da kan leserne stemme på hvem de mener fortjener å bli Årets trønder, mens det er mediehusene som bestemmer hvem som blir Årets hverdagshelt.

I fjor ble Bjørn Moe kåret til Årets trønder og Odd Steinar Rønne ble kåret til Årets hverdagshelt. Foto: Mariann Dybdahl

– Ganske enige

I forkant av møtet har alle jurymedlemmene satt sammen to lister med fem navn på personer de synes fortjener finaleplass.

– Vi skal nok klare å presentere to lister som noen vil synes er fine, og som andre vil diskutere, sier Grøtte.

Han forteller at juryen foreløpig har vært ganske enige om hvem de vil nominere i begge kategorier.

– Vi har foreløpig klart å diskutere uten at noen har vært rasende eller ufine. Det er godt gjort. Noen ganger tar det mange timer å bli enige, men foreløpig går det så hyggelig for seg at jeg tror vi skal rekke middagen, sier han.

Noe av det som tar mye tid er å finne ut hvem de nominerte egentlig er.

– Vi er litt privatetterforskere når det kommer til forslagene. Det er lite tekst å jobbe med, så man må dykke ned i det store internettet for å få informasjon noen ganger, sier Martin Lilleberg.

– Men ingen har vært på hjemmebesøk ennå, legger Grøtte til.