Stiklestad: – Uten noen form for overnasjonalitet så løser vi verken fattigdomsproblemet eller klimautfordringene, og begge deler haster, sier Thorvald Stoltenberg.

I morgen entrer han talerstolen på Stiklestad som danner rammen for både engasjement og refleksjon under årets olsokdager. Det handler om mennesker og møter med mennesker som Stoltenberg har hatt i sitt rike og interessante liv.

– Jeg lærer noe av ethvert møte med folk. Derfor er jeg alltid spent og engasjert når jeg kommer til nye steder og miljøer, sier Stoltenberg, som ikke har hatt spesiell interesse for Stiklestad i sitt voksne liv.

– Jeg har et godt forhold til det historiske slagstedet som norsk skoleelev. Utover det har det ikke vært noe personlig forhold, sier han.

Erfaren fredsmegler

Thorvald Stoltenberg er en av de mest sentrale politikere Norge har hatt etter krigen. Han har vært diplomat, statssekretær i flere Ap- regjeringer, forsvarsminister i én periode og utenriksminister i to perioder. I 1990 ble han utnevnt til FNs høykommissær for flyktninger, og var FNs fredsmegler på Balkan fra 1993 til 1996. Han ble dessuten utnevnt til ambassadør i Danmark fra 1996 til 1999, og satt deretter som president i Norges Røde Kors fra 1999 til 2008. Nå er han 84 år og fortsatt glødende interessert.

– Mitt budskap er hvor viktig enkeltmenneske er i familieliv, i arbeidsliv, i hobbyer og i samvirke med andre mennesker uansett nasjonalitet.

Livredde på flukt

Direktør Turid Hofstad ved det nasjonale kultursenteret på Stiklestad er veldig glad for at nettopp Stoltenberg kommer til Stiklestad under Olsokdagene.

– Han har i en mannsalder tilhørt toppsjiktet i norsk politikk og vært sentral i utformingen av norsk politikk etter krigen. Han er en mann som har viktige ting på hjertet. Gjennom alle sine posisjoner har han møtt utallige mennesker, fra statsledere til fattige og livredde folk på flukt. Det er møtene med noen av disse menneskene Stoltenberg vil si noe om, sier Hofstad.

EU – et viktig fredsprosjekt

Verden har lagt bak seg en kald krig, men den siste tiden har det spisset seg til på flere fronter. Det rustes opp og folk blir redde og usikre. Krigen i Syria har skapt en flyktningstrøm verden knapt har sett maken til etter krigen, og Hellas-krisen viser hvor sårbare enkeltstater kan være.

Stoltenberg har fortsatt tro på dialog og samarbeid istedenfor isolasjon og proteksjonisme.

– Mitt hovedbudskap på Stiklestad blir at selv om EU i øyeblikket er i store problemer så har det vist seg at denne organisasjon, som ble satt opp etter andre verdenskrig for å bevare freden, har oppfylt målene. Jeg vil bare stille spørsmålet: Hva er alternativet?

Løser problemene

Stoltenberg mener det er interessant å se hvordan en organisasjon som uavlatelig har problemer, går videre og løser problemer.

– Fredsbudskapet er det viktigste, men økonomi og politikk hører tett sammen. Jeg mener man ikke kan skille ut dette. Jeg tror ikke annet enn at det kommer til en løsning i Hellas-konflikten, og jeg kan i hvert fall ikke komme med bedre løsninger enn de som har jobbet med dette i fem år, sier Stoltenberg, som berømmer Stiklestad for å samle folk fra ulike miljøer og skape dialog.

– Jeg har hele mitt liv vært interessert i forholdet mellom mennesker og til mennesker. Det er ikke slik at den dagen jeg ble pensjonist så forsvant de interessene, understreker han.

Direktør Turid Hofstad sier det er utrolig viktig å profilere Stiklestad gjennom ulike foredrag, diskusjoner og aktuelle tema.

– Stiklestad skal fortsatt være et sted for debatt og refleksjon, og et sted der det tas opp aktuelle saker i tiden. Og så er det viktig for oss at historiene som fortelles har relevans til i dag. Vi ser at talerstolprogrammet er omfattet med stor interesse og at mange vil være til stede og høre.

Stoltenberg synes det er flott at det skapes arenaer for samfunnsdiskusjon, og at han selv får anledning til å møte nye mennesker i nye settinger.

– Jeg skal bruke eksempler og erfaringer jeg har høstet gjennom et langt liv, sier Thorvald Stoltenberg.