Foto: VEGARD EGGEN

Første gang Adresseavisen skrev om Norvald Kjenstad og hans tre år yngre bror Rune var i 1973. Da hadde brødrene skrevet 200 låter, og håpet på et gjennombrudd.

I mindre målestokk skjedde det på slutten av samme tiår, da brødrene fra Øya vant den regionale låtkonkurransen Levanger Grand Prix to år på rad.

På 80-tallet frontet de bandet the Steps som ga ut tre album og tre singler. De var på Norsktoppen og Ti i skuddet, utover 90-tallet skrev de også instrumental filmmusikk.

– Men vi hadde våre faste jobber, og jeg fikk en sønn. Livet fikk annet fokus, og jeg sluttet nesten å skrive låter, sier Norvald, som har hatt flere avdelingslederjobber i firmaet Landteknikk.

Jobben ga ham ikke nok

– Men jobben ga meg ikke nok. I 1997 erkjente jeg at for å leve livet jeg ønsket, måtte jeg planlegge og legge ting til rette. Jeg satte av et beløp hver måned, og da jeg var 62 år i 2012 gikk jeg av med AFP. Jeg kjøpte ny akustisk gitar og minimalistisk opptaksutstyr, og skrev låter fra første dag.

Det var ikke lett å gjøre seg gjeldende som aspirerende popmusiker på 60- og 70-tallet i Trondheim. Det ble knapt spilt rock på radio, og musikkbransje fantes bare i Oslo. Ville en til London, var noen dager på tog det mest realistisk. Skulle en kommunisere med folk i andre land var brevpost alternativet.

Nettet gir muligheter

Det er annerledes nå. Norvald spiller inn demoer i egen stue i Okstadmarka, sender dem til studio i Nashville på e-post, har premøter på Skype, er «til stede» på innspillingene via link, legger ut videoer på YouTube, legger ut låter på Spotify, kommuniserer med grupper av følgere på Facebook og Twitter.

Det har gått bra for ham de drøye to årene han har holdt på. Han har fans i Asia, Afrika og Amerika. Han ble nummer to i Europas ledende låtskrivingskonkurranse UK Songwriting Contest, en av hans julelåter blir med på en loop av låter som skal spilles på en kjede stormagasiner i USA denne førjulen, i april var han månedens artist i internettradioen Radio Scotland, og han får daglige henvendelser fra både fans og radiostasjoner. Han skal tilbake til USA nå i mai for en måned, deriblant en uke i studio i Nashville med produsent Chris Hardy (som tidligere har jobbet med blant andre Dionne Warwick og Dean Martin). På forrige albumutgivelse sang andre hans låter, nå skal artistnavnet Kid Norkjen synge selv.

Gamle helter, nye tider

I stua i Okstadmarka henger bilder av gamle helter som Cliff Richard, Buddy Holly, Sam Cooke, The Shadows og The Beatles. Det er fortsatt ungdomsheltene som er referansene for musikken han skriver nå. Men mye annet er forandret. Kjærligheten har også kommet tilbake til livet hans, via musikken og Facebook. For første gang har han møtt noen som er like opptatt av musikk, og av den samme musikken, som han selv. Tre år yngre Charlotte Nirenberg bor i Austin, og er blitt både livsledsager og musikalsk kompanjong. De kommer til å bo i Texas og Trondheim fremover.

– Livet mitt er snudd helt på hodet. Nå gjør jeg det jeg har lyst til, sier Norvald Kjenstad.