Det er ølene Wit fra Klostergården, Hoppy Blonde fra Austmann og Endelig! fra Trondjem Mikrobryggeri som konkurrerer om tittelen som beste lyse øl. På festivalen torsdag og fredag kan de besøkende rangere sine favoritter fra best til verst i et elektronisk skjema etter utført blindtest.

- Publikum må rett og slett tenke på hva de liker best. Her går det på preferanse og ikke noen bestemt sensorisk egenskap, sier Lene Waldenstrøm, ansvarlig for testen og universitetslektor ved Institutt for matteknologi ved NTNU.

Fra 13 til tre finalister

De tre finalistene ble i forkant av festivalen valgt av en jury bestående av ølkjennere fra NTNU, To rom og kjøkken, Oi! Trøndersk mat og drikke samt Adresseavisen. Trønderbryggeriene hadde i forkant levert inn 13 øltyper, og juryen så etter øl med sommerlig tilsnitt.

- De tre vi endte opp med har ulike egenskaper vi setter pris på, og er ganske forskjellige. Det øltypene har til felles er at de er lyse, lette og aromatiske, med sterk humlekarakter.

Hard konkurranse

I fjor var det Klostergårdens IPA som stakk av med seieren, mens det i 2014 var regionens beste ost som ble kåret. Øl fra Klostergården kom også til finalen i fjor, mens Trondhjem Mikrobryggeri deltar for førstes gang og har kommet til finalen på første forsøk.

- Vi er fornøyde med det. Vi starta med å brygge første batch rundt påske, og testet den par ganger før vi produserte et større kvantum, sier bryggmester Jørn Grønbech i Trondhjem Mikrobryggeri.

Han er klar på at konkurransen mot de to andre bryggeriene blir hard.

- Det er vanskelig å si hvordan det går, for de to andre bryggeriene er gode og har bra øl. Det hele er opp til publikum. Folk har forskjellig smak, og forbinder ulike smaker med sommer. Det er jo et sommerøl, sier Grønbech.

Bryggmesteren forteller om en eksplosjon i interessen for ølbrygging de siste fem-seks årene.

- Vi merker det på hva slags type spørsmål vi får fra gjestene, og det at folk brygger hjemme selv. Med økt interesse er det kanskje flere som vil komme og smake i konkurransen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Finalistene: Wit fra Klostergården, Hoppy Blonde fra Austmann og Endelig! fra Trondjem Mikrobryggeri konkurrerer om å bli Trondelags beste lyse øl. Foto: Rune Petter Ness