En norsk låt topper listen over de mest spilte, når radiokanalen P4 i dag feirer 20 års jubileum.

På topp ligger altså Di Derres hit «Jenter» fra 1994. Den er blitt spilt 2811 ganger på kanalen. På en god nummer to kommer svenske Niklas Strömsteds «Om» med 2712 avspillinger, og på tredje plass er Bjørn Eidsvåg og Lisa Nilssons «Mysteriet deg» med 2646.

Beregninger Aftenposten har foretatt, viser at P4 har utbetalt over 1,2 millioner kroner til rettighetsorganisasjonene TONO og Gramo bare for spilling av «Jenter».

Totalt anslår kanalen å ha utbetalt omtrent 500 millioner kroner i vederlag til rettighetsorganisasjonene.

- Ikke overraskende

Det er musikksjef og redaktører i P4 som bestemmer hvilke låter som skal spills, og siden testes låtene på representative

paneler landet rundt.

- Noen musikktester gjøres i saler med mentometer, andre online. De mest populære låtene spilles mest - og testes jevnlig for å sjekke at de fortsatt er like populære. Førsteplassen er et eksempel på en låt lytterne har ønsket seg på lufta i alle disse årene.  Den har rett og slett fått en bra «poengsum», sier Even Rognlien, musikksjef i P4.

Robert Gjestad, musikkommentator i Aftenposten skjønner godt at Di Derres nittitallshit gjør det bra på radioen.

- At «Jenter» med Di Derre er mest spilte låt på P4, bør ikke overraske noen, sier Robert Gjestad, musikkommentator i Aftenposten.

- Låten er en storhit som oppfyller de to sentrale kravene som settes til musikken hos P4: At låten er melodisk lettfengende, og at den ikke inneholder noen elementer av støy eller annet skurr som kan skremme lytterne til å slå av eller, Gud forby, skifte kanal til erkefienden NRK, sier han.

- Bjørn Eidsvåg eksepsjonell

Åtte av de 30 mest spilte låtene er norske. Og tre av dem er av Bjørn Eidsvåg. I tillegg til «Mysteriet deg», er også «Skyfri himmel» på 19. plass, og «Floden» med Elvira Nikolaisen på 23. plass.

- Gjennom 20 år har P4 alltid hatt egne programmer for populær, norsk musikk. De mest folkekjære låtene har i tillegg blitt spilt med høy rotasjon i andre programflater, sier Even Rognlien, musikksjef i P4.

Han trekker frem Bjørn Eidsvågs popularitet som eksepsjonell.

- Bjørn Eidsvågs musikalske prestasjoner er kanskje de aller sterkeste i P4-historien. «Mysteriet deg» er tross alt utgitt et tiår etter Niklas Strömstedts og Di Derres hits, med ditto kortere tidshorisont til å kjempe om seierspallen, sier Rognlien.

Ikke imponert

Gjestad er imidlertid ikke imponert over norskandelen.

- At bare åtte låter blant topp 30 er norske, er negativt overraskende, sier han.

- Andelen norsk musikk på radio er for tiden omtrent 45 prosent, og dermed ligger P4 et godt stykke under det på denne listen. Selv om kanalen kanskje ikke har noe ansvar for dette, burde de bedre speilet den fremgangen som norsk musikk har opplevd i samme periode, sier han.