Sven Erik Renaa er prisbelønt mesterkokk, født i Trondheim og har italiensk far. Til våren kan han ønske velkommen til ujålete mat på «Matbaren».

Han startet sin kjøkkenkarriere ved Britannia hotell, der moren også jobbet. I 1994 gikk turen til Oslo og gourmetrestauranter som blant andre «Annen Etage». Etter flere år i New York, dro han tilbake til Oslo, før han flyttet til Stavanger og ble tilknyttet Gastronomisk Institutt. Nå driver han tre restauranter i oljehovedstaden, og er klar for den fjerde i hjembyen Trondheim.

– Endelig skal jeg få komme tilbake med en egen restaurant, ikke bare være her på besøk, sier Renaa som kommer til å pendle mellom Stavanger og Trondheim.

Vil være synlig

Rett ved siden av restauranten «Søstrene Karlsen» på Solsiden er han i ferd med å bygge en 220 kvadratmeter stor restaurant, med et like stort areal for uteservering.

– Det blir en utfordring for meg å være synlig på alle restaurantene, men det er nok det som må til for å få det til. Men restaurantdrift er ikke noe enmannsshow, det handler om å ha dyktige folk rundt seg, og der er jeg heldig, sier Renaa.

Han ønsker å være i Trondheim så mye som mulig, også fordi han da kommer nærmere resten av familien som teller datteren på 21 år, søsken og foreldre, som alle bor i Trondheim.

– Jeg kommer til å jobbe mye på kjøkkenet når jeg er her, det er der jeg trives, jeg er ikke noe kontormenneske.

Mat for folk flest

– Hva slags restaurant blir «Matbaren»?

– Det blir det samme konseptet som «Matbaren» i Stavanger, det vil si en bistro med et folkelig konsept der vi serverer enkel og god mat. Det skal være ujålete, upretensiøst og forståelig. Gode råvarer er det viktigste, servert på en enkel måte og tilberedt med varsomhet og omhu.

Renaa tror folk er opptatt av god og billig mat, og gjerne lokal mat.

– Jeg har et stort kontaktnett i Trøndelag, og har alltid hatt et ønske om å starte en egen restaurant her, og nå blir det. Vi satser på åpning i mai.

Tilstedeværelse viktig

Mesterkokken Trond Moi, med en merittliste à la Renaa, prøvde seg med restauranten Bølgen & Moi i Trondheim, men måtte kaste inn håndkleet etter omkring ca tre år.

Leder for Trondheimkokkenes mesterlaug, Thor Erik Rosvold, tror noe av årsaken var Mois manglende tilstedeværelse i byen.

– Når du etablerer en restaurant i ditt eget navn er det utrolig viktig å være synlig i tillegg. Derfor tror jeg tilstedeværelse fra Renaa vil være viktig for at han skal lykkes, sier Rosvold.

Økt matinteresse

Han tror det nye restauranttilskuddet på Solsiden vil være et positivt tilskudd for hele bransjen.

– Alt som smaker av kvalitet er positivt for byen, og det regner jeg med at det vil gjøre. Og så er det ekstra hyggelig at Renaa satser i på hjembyen. Kvalitetsrestauranter er alltid et gode, og det bidrar til at andre må skjerpe seg. Nivået blant restaurantene heves på denne måten.

– Men Renaa bør være her ofte?

– Ja, absolutt. Det vil jeg virkelig oppfordre ham til.

Og Renaa frykter ikke samme sorti som kollega Trond Moi.

– Nei, dette er et helt annet konsept, og dessuten tror jeg det har skjedd mye i Trondheim siden Bølgen og Moi var her. Interessen for mat har økt betraktelig, sier han.

Foto: Jens Petter Søraa
Foto: Jens Petter Søraa
Foto: Jens Petter Søraa
Mesterkokk Sven Erik Renaa skal åpne restaurant i Trondheim. Han skal jobbe på kjøkkenet på Solsiden så mye som mulig, men kommer også til å pendle til Stavanger der han er bosatt og driver tre andre restauranter Foto: Jens Petter Søraa