Verk av de verdenskjente kunstnerne finnes i museets samling og skal vises frem i utstillingen «Collection».

500 bilder fra museets samling skal nå stilles ut, og blant dem er en rekke av verdenshistoriens fremste kunstnere representert.

Edvard Munch, Harald Sohlberg og Christian Krohg har godt selskap av Dürer, Goya og Turner med flere. Mange av bildene har aldri vært vist frem for publikum tidligere, ifølge konservator og prosjektleder for utstillingen Cathrine Hovdahl Vik.Les også: Den tøffe tiden etter KyanderLES OGSÅ: - Jeg ble bedt om å si opp

Hele museet er utstilling

Den svenske kunstneren Martin Tebus har kurert utstillingen og valgt bilder fra hele samlingen som teller 6000 verk. Hele museet, i alt 18 rom, er tatt i bruk.

– Jeg har gruppert bildene ut ifra ulike tema, med ett tema i hvert rom. Mandatet jeg fikk, var å gjøre et verk i relasjon til og i dialog med denne samlingen, i tillegg til å være kurator, forteller Tebus som har fordypet seg i hele samlingen og i katalogene med bilder av samlingen. Han har selv laget en miniatyr av hele utstillingen som vises i et eget rom.

– Samlingen har en rekke høydepunkter, men den har også verk som vi aldri har tenkt at vi skulle henge opp. Og i forlengelsen av denne utstillingen skal vi reetablere en basisutstilling slik at det fremover alltid vil være verk fra samlingen tilgjengelig for publikum, forteller Hovdahl Vik. Hun bekrefter at de har enkeltbilder i samlingen til en verdi av 100 millioner kroner. Godbitene er mange, og målet er at både trøndere og turister skal finne veien til museet.

Opp fra kjelleren

– Det blir spennende å se om alle som etterlyser bilder fra «kjellergenerasjonskunstnerne» kommer på utstillingen. Det er veldig mange bilder som bare står stablet i kjelleren her og som aldri blir vist, men nå blir det altså en anledning til å se disse gamle heltene.

Tanken er å presentere samlingen som en helhet, men også vise kunstverkene fra en utradisjonell synsvinkel der hvert enkelt tema reflekterer miljøet som har formet samlingen. Temaene ble til etter hvert og spenner fra interiør og mat til krig og pilegrimsvandring.

– Trondheim kunstmuseums samling er veldig variert, det er høyt og lavt, det er både veldig mange bra verk, men også mange dårlige. Og der har jeg vært ganske fri, og de ulike temaene har hjulpet meg i utvelgelsen. Jeg har for eksempel samlet en rekke bilder som har med en fullmåne, og da har jeg satt sammen disse bildene uansett hvordan de er, bare de har en fullmåne, forteller Tebus.

Trøndersk favoritt

Stilartene i samlingen går fra steinalder til samtidskunst, med en hovedtyngde på malerier fra slutten av 1800-tallet. Og blant alle storhetene som renessansens Albrecht Dürer og barokkens Rembrandt, er det en lokal kunstner som er Tebus' egen favoritt.

– Hans Ryggen er en kunstner som jeg virkelig har fått sans for, og jeg kjente ikke til ham fra før. Det var en stor overraskelse for meg.

På sommerutstillingen henger Ryggen side om side med verdensstjerner som William Turner, Henri Matisse og Georges Braque.

«Collection» ved Trondheim kunstmuseum åpner torsdag 4. juni med en artist talk kl.17, og offisiell åpning kl.18.30.

Grafikk av Rembrandt: Den nederlandske renessansekunstneren Rembrandt er representert i Trondheim kunstmuseums samling og kan sees i årets sommerutstilling. Foto: Trondheim kunstmuseums har verkene i sin samling.
Trondheim kunstmuseums har verkene i sin samling. Foto: MARIANN DYBDAHL