- De sa vi var dumme som valgte denne utdanningen, fordi vi aldri kom til å få jobb. Nå skriker næringen etter folk, sier Ida-Mari Øiestad, tredjeårsstudent i maritime studier på Høgskolen i Vestfold (HiVe).- Det bare viser at man aldri skal høre på de eldre, sier Axel Westgren.Han er i ferd med å styre et 200 meter langt containerskip inn i Sydney havn når Studmag er på besøk. I simulator, riktignok. Tre år på maritime studier ved HiVe gir en bachelorgrad i nautikk. Det er første skritt for å bli kaptein. Årets Studmag-undersøkelse viser at de maritime studentene først og fremst har valgt studiet fordi det ender med en interessant jobb, og fordi de hadde interesse for faget.- For min del har jeg hatt lyst til å bli kaptein siden jeg var fem år. Noe annet var aldri aktuelt, så da må man bare satse. Jeg var utrolig heldig som traff riktig tidspunkt, sier Erik Eng, for tiden rormann på vei inn til Sydney.

- Som poteten

Nå kan han slappe helt av og nærmest vente på jobbtilbud. - Det er mange hundre skip under bygging, så det ser ut som det blir skikkelig mangel på folk frem over. Snittalderen i bransjen er også høy. Da vi begynte mente alle at behovet for arbeidskraft ville bli dekket av utlendinger. Nå ser det ikke slik ut, forteller Eng.Høyskolelærer og kaptein Per Rolf Bodin har aldri vært bekymret for studentenes jobbmuligheter: - Når du har maritim utdanning, er det bare fantasien som setter grenser for den videre utviklingen. Sjøfolk er som poteten, de kan brukes til alt, mener Bodin.

Negative holdninger

Tredje året på maritime fag teller 17 studenter. Hittil har alle som har søkt kommet inn på maritim utdanning. Både studenter og lærere håper at studiet vil bli mer populært når arbeidsmarkedet er hett.- Det er veldig mange som har inntrykk av at sjømannsyrket er ut. Det skyldes kanskje negative holdninger fra foreldregenerasjonen, som opplevde at sjøfolkene ble flagget ut, sier Eng.Westgren kommer fra Sverige, og søkte seg til Norge fordi det er så vanskelig å komme inn på maritim utdanning i Sverige.- I Norge reagerer folk veldig negativt når du sier at du skal bli sjømann. I Sverige synes folk bare det er interessant, sier han.

Eneste jenta

Og for alle som ikke er overbevist om at livet på sjøen er det rette, kan studentene ramse opp flere gode argumenter.- Vi får se verden, og være hjemme i lange perioder. Vi får dessuten godt betalt for treårig utdanning, sier Bjørn Lund.Dessuten er studentene vi treffer kjempefornøyde med selve utdanningen: - Miljøet er utrolig bra. Vi er små klasser, og folk kommer fra hele landet, forteller Lund. Men hvis du er ute etter jentevenner, er ikke maritime studier tingen for deg.- Jeg er eneste jenta i annen og tredje klasse. Jeg tror ikke det er noen i første heller. Både språk og væremåte blir nok litt påvirket av alle guttene. Men jeg trives veldig godt, sier hun.

Foto: MARI HORVE