Vi er nok mange som vokste opp med øl og akevitt til julematen. Og som på egne ben senere har valgt å gå bort fra våre foreldres tradisjoner og i stedet vil nyte vin til f.eks. ribbe eller pinnekjøtt. Forrige uke fortalte jeg at mye forskjellig vin kan fungere til lutefisk. Og at musserende ofte er det enkleste, og sikreste, valget.

Bobler funker godt

Slik er det i dag også, når salt pinnekjøtt eller ribbe med svor og mye fett kommer på tallerkenen. Cava fra Spania, champagne eller cremant fra Frankrike eller en sparkling fra Sør-Afrika er ikke feil. Ikke minst syren i slike viner er ubetalelig i matsammenheng. Den spiser fett og nøytraliserer saltet.

La oss starte med ribba. Lyst kjøtt kan gjerne kombineres med hvit vin. Men vi trenger friskhet og fruktighet, det vil si viner med en syre som renser ganen og matcher fedmen i kjøttet. Et rimelig valg er Gysler Sandstein Riesling Trocken 2015 (kr. 159,90), en feiende flott biodynamisk vin fra Rheinhessen. Kan du gå opp i pris, ville jeg ha satset på Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Trocken 2013 (kr. 299,90). Litt mer utviklet, mye større smaksbredde, mer smak, mer å utforske.

Også rødvin

Og så har jeg et godt rødvinstips også, nemlig Pelissero Barbera d'Alba Piani 2013 (kr. 217,00). Barbera-druen er en av allrounderne innen vin og fungerer utmerket i selskap med ribbe, potet, surkål, rosenkål og sprøstekt svor.

Hva så med pinnekjøtt? Her er det både fett, salt og umami. Sjy, kålrotstappe og poteter hører til. Sødmen fra kålroten kan være utfordringen, og igjen fungerer musserende og friske hvitviner. Men her vil jeg helst ha rødvin. Og til glede for alle venner av italiensk rødvin: her kan vi servere ripasso! Jeg setter imidlertid som premiss at det ikke er en av de mest kommersielle, en «juksemaker» hvor produsenten har tatt en snarvei og vi sitter igjen med for mye fruktsødme. Musella Valpolicella Superiore Ripasso 2012 (kr. 199,90) er ekte vare, og vil gjøre julemåltidet vellykket.

Bestillingsviner

Vinforslagene i dag er på litt dyrere viner enn vanlig og flere er bestillingsviner. Men det er jul bare en gang i året, ikke sant? Trist å sitte der på julaften og ergre seg over for dårlig vin i glasset. Hvis du kan bruke 10000 kroner på julegaver, kan du godt bruke noen hundrelapper på god drikke også!