Fra første øyeblikk slo John McLaughlin fast at han ikke er noen avdanket gitarhelt. 72-åringen som sammen med blant andre Miles Davis var med på å skape jazz-rock og fusion, er fortsatt en så kreativ musiker at han er relevant, flere tiår etter at han hadde sin storhetstid.

I Dokkhuset hadde han dessuten med seg tre strålende musikere som hadde like mye å by på som sjefen selv. Når McLaughlins mange, hurtige og intense gitarløp sto i fare for å bli i meste laget, overlot han elegant rampelyset til bassist Etienne Mbappé, som også er en unik musiker.

Med svarte hansker på hendene spilte han femstrengs bass som det var en fryd. Han har dessuten en melodiøsitet og en lyrisk undertone i spillet sitt som ikke er like framtredende hos bandets leder.

I tillegg kunne McLaughlin trygt overlate scenen til tangentmann Gary Husband, en multiinstrumentalist som også overbeviste som trommeslager. Dessuten var Ranjit Barot bak trommene selve basisen for det hele. Han spilte med virtuositet og støttet sine medspillere hele veien, samtidig som han slapp til med flere soloer.

De indiske elementene som i mange år har vært så viktige for McLaughlin, ble godt tatt vare på av Barot og ga konserten et særpreg som hevet den over tradisjonell fusion.

McLaughlin har lenge vært en religiøst orientert musiker og sang om at «the creator has a masterplan» om «peace and happiness for every man». Men tendensen til misjonering ble aldri påtrengende.

Mange innenfor denne sjangeren spiller med en steril flinkhet som kan bli kjedelig, men slik var det sjelden i Dokkhuset. De fire på scenen spilte med stor spennvidde og var innom både lyriske ballader og energisk rock. De spilte i to timer og ga alt, uten at vi et øyeblikk fikk følelsen av at de spilte på gammel rutine.

Det var dessuten en opplevelse å høre fire stjernemusikere i en så intim sal som Dokkhuset, som denne kvelden var utstyrt med flere TV-skjermer, slik at alle kunne få med seg alle detaljene.

Trondheim Jazzfestival, som sto bak konserten, ga publikum en god oppvarming til sine neste arrangementer.