- Jeg gleder meg til øvingsuke 3 når vi begynner å få det til. Forhåpentligvis begynner å få det til, ler regissør Øyvind Brandtzæg mens han lar blikket gli over den etter hvert så kjente bakgården som årlig huser Rabarbrateaterets sommerforestilling.

Etter suksessen med «En medtsåmmårnatts drøm» i både 2012 og 2013, skal Rabarbrateateret bryne seg på en ny Shakespeare-oversettelse. Stykket er Hans-Magnus Ystgaards oversettelse av «As you like it», som William Shakespeare skrev en gang rundt 1599. «Som di synes» ble skrevet for Steinkjer bys 150-årsjubileum og vist i Jernbaneparken i 2007. Med ny musikk av komponist og musiker Erlend Jentoft, skal Rabarbrateateret forvandle bakgården på Bakklandet til en diffus militærverden.

- Dette blir kjempefint! Det føles så riktig og viktig å bruke tida på dette. Vi kommer til å bli slitne og vi tjener ikke penger, men det er dette vi lever for, sier Brandtzæg som etter ett års pause er tilbake i regissørstolen.

Forviklinger i bakgården

- Dette er brød og sirkus til folket. Shakespeare har skrevet et stykke der folk får det de vil ha, det er sang, det er musikk og det er kjærlighet, sier Brandtzæg om teaterets sommersatsing.

På sparbumål skal et 14-talls skuespillere framføre den romantiske komedien som byr på vanvittige forviklinger. Et viktig element i stykket er lek med kjønnsroller. Rabarbra-veteran Madeleine Nilsen spiller den kvinnelige hovedrollen Rosalind, som er på flukt og må kle seg ut som gutt.

- Madeleine spilte gutt i Rabarbrateaterets oppsetning «Sweeney Todd» og jente i «En medtsåmmårnatts drøm», nå slår vi det i hop, og hun får spille både gutt og jente, sier regissøren.

- Det er en morsom utfordring, og jeg tror det blir topp, sier skuespilleren som gjør comeback i bakgården etter to års pause.

Sterk rollebesetning

Kjente Rabarbra-fjes som Ståle Tørring, Stian Hovland Pedersen og Cengiz Magnus Nereid er med i årets oppsetning, men det dukker også opp nye ansikter opp på utendørsscenen. Regissøren har jobbet med rollebesetningen i over ett år for å finne de riktige personene. Brandtzæg har blant annet dratt veteran Jon Yngvar Fearnley ut av pensjonisttilværelsen i Steinkjer.

- Nå har 75-åringen ordnet seg med leilighet i byen for å være med i sommer, forteller Brandtzæg, som også har et annet kjent ansikt fra Trøndelag Teater på rollelista. Det er første gang Trond-Ove Skrødal jobber med Rabarbrateateret.

- Herregud, denne dialekta, bryter den erfarne skuespilleren ut i det han skal gjøre et forsøk på å deklamere en strofe fra manus. Skrødal skal spille jokerrollen Jacques Le Beau, en karakter han gleder seg til å sette seg inn i.

- Jacques er en antihelt på et vis. En filosofisk type og en einstøing, sier Skrødal, som skal bruke deler av sin Spania-ferie til å pugge både manus og sparbudialekt.

Tremanns orkester

Rabarbrateateret legger stor vekt på musikk, og i år har komponist Jentoft vært på offensiven.

- Vi som jobber med oppsetningen lar oss inspirere av hverandre og noen må sette prosessen i gang. I år har jeg valgt å være den aktive, sier komponisten som har tenkt mye på symbolikken man finner hos Shakespeare når han har skrevet musikken.

Det er ei lita uke til innøvingsprosessen starter og koreograf Tor Ivar Hagen skal begynne å sette trinn til tonene. Jentoft tar med seg to musikere for å danne et lite orkester, men noen middelalderstemning blir det ikke i den grønne bakgården.

- Man kan fort havne i den typiske «musikkstil fra middelalderen-fella». Det er en evigvarende tematikk Shakespeare tar opp, så jeg har styrt unna både lutt og blokkfløyte, sier Jentoft.

Premiere 29. juli kl. 19.00.