Håpet er rødt: «Jeg smiler hver dag/ Fordi jeg er glad», sang ungdomskandidat Linda Cathrine Hofstad sommeren 2001. Noen måneder senere satt hun på Stortinget, og der har hun vært siden. Inntil i dag. Foto: Mikaela Berg, adresseavisen

Adresseavisen hadde en sommerserie med faste spørsmål til regionens mest aktuelle kandidater før stortingsvalget, og den da fortsatt 22 år gamle Linda Cathrine Hofstad stilte villig opp for posering med Ap-røde jordbær.

Sommerpraten hadde sine faste spørsmål, og ett av dem var hva kandidatene ville bidra med om de ble bedt om å underholde på det forestående bryllupet mellom kronprins Håkon og Mette-Marit Tjessem Høiby.

«Jeg drar frem trekkspillet mitt og spiller en dundrende masurka! Vel, siden jeg blir invitert bør jeg gjøre noe vertskapet setter pris på og jeg vet ikke om kronprinsen er så begeistret for masurka. Så jeg ville heller lest et dikt. Hva med Ruyard Kiplings «Hvis»? Det handler om å stå ved sine valg og være tro mot den man elsker», svarte Linda Cathrine, som også hadde svar parat på oppfølgerspørsmålet om hvilken sommerlåt som er tidenes beste.

«Det må være «En solskinnsdag» med Postgirobygget. Den er full av sommerforelskelse og bølgeskvulp!»

Les ogsÅ: Marvin jubler for Linda

Men kunne hun tenke seg å delta i et reality-TV-program?

« Nei! Det er grenser for hva som er interessant i folks hverdag. Jeg tror ikke mitt privatliv vil bli noen TV-suksess! Folk må skjerme sitt privatliv. I TV 3s nysatsing «Temptation Island» er man med for å teste sine parforhold. Det sjokkerer meg. Stadig flere bryter barrierer bare for å få oppmerksomhet.»

Les også: Slik beskriver statsministeren Sandberg og Helleland

Da Linda, som nå på tampen av 2015 inntar posisjonen som Norges kulturminister, ble spurt om viktigste saker i 2001, var det ikke kultur, men skole og samferdsel hun fremhevet.

«Det er nesten umulig å velge! Men det må nok bli skole. Det var faktisk derfor jeg valgte Unge Høyre fremfor Kristelig Folkepartis Ungdom. Jeg ønsker en skole der alle blir tatt på alvor. En slik skole mener jeg Høyre tilbyr. »

Og altså samferdsel:

«Jeg er fra Klæbu og vet hvordan det er når det går tre busser på en søndag. Bedre og billigere kollektivtransport er en sak jeg vil arbeide med.»

- Hvor stor er sjansen for at du blir valgt inn på Stortinget, spurte journalisten, og Linda Hofstad svarte ydmykt og politikerdrevent.

«Akkurat nå ser det jo ganske lyst ut for meg, men meningsmålinger er meningsmålinger. Valg er noe annet og veien fra suksess til fiasko kan være kort i politikken.»

Fast stortingsplass ble det da heller ikke på 23-åringen fra Klæbu i 2001, men da Børge Brende ble miljøvernminister, rykket Høyres tredjekandidat fra Sør-Trøndelag opp. Hun ble medlem av justiskomiteen, noe som på det private plan innebar at hun i dag er tobarnsmor og har et ekstra etternavn i Helleland.

Les også: De blir landets mektigste politikerpar

Hun ga som fortsatt 22-åring råd til politikere som det kan være verdt å følge også som minister.

«Jeg velger et enkelt råd som er vanskelig å følge: Vær ærlig! Jeg tror mye av politikerforakten skyldes at for mange politikere lover mer enn de kan holde.»

- Hvilken politiker synes du er mest karismatisk?

«Jeg liker Kristin svært godt – Kristin Krohn Devold og Kristin Halvorsen. De to er veldig friske og sjarmerende politikere. Krohn Devold er ofte litt brysk på TV, men så er hun jo leder av justiskomiteen. Du kan ikke stå og le når du uttaler deg om alvorlig kriminalitet,» mente Linda.

Les også: To nye trønderkvinner på Stortinget

Noen kunne kanskje mene at ungdomskandidaten hadde anlegg for snusfornuft. De visste sikkert ikke at hun elsket å spille Nintendo, gjerne med sin fetter på ni år: «Vi spiller ofte til langt på natt – til stor fortvilelse for hans foreldre», skrøt Linda.

Et jordbærintervju bør også ha minst ett spørsmål om jordbær. Det gikk sånn:

- Du kjøper en kurv med jordbær, men oppdager at bærene er råtne. Hvem gir du kurven til?

«Jeg ville ikke gitt den til noen. Det er jo litt ufint. Jeg ville byttet den inn mot en ny kurv med deilige, friske bær, så ville jeg gitt den til Anne Kathrine (Slungård, journ.anm.). Hun er en flott dame – småbarnsmor og karrierekvinne.»

Småbarnsmor og karrierekvinne er Slungård også i 2015. Men vi er ikke like sikre på at Linda Cathrine Hofstad Helleland er like rå på Nintendo som for 14 år siden.