–Dette er først og fremst en raus og innbydende unntakstilstand der vi inviterer publikum inn til oss når de ønsker.

–Vi vil oppheve tiden slik at vi kan løse opp tidspresset og rammene som ofte er rundt konserter, forklarer Siri Gjære, kunstnerisk leder og medlem i Trondheim Voices.

Sammen med gjestekunstner Ann-Cathrin Hertling inviterer vokalensemblet til en «Popludium». Over fem dager - i opptil ni timer hver dag - skal de «være i» musikk fra de siste 100 årene.

Personlige sanger

–Vi går inn i den popmusikken som har betydd noe for oss personlig. Vi leter i mellomrommene i låtene; kanskje var det ikke hele låten som var viktig, men en bit av refrenget. Det er mye personlig historie i låtmaterialet, men også en felles musikalsk historie. Det tror vi kan skape gjenklang hos publikum, sier Gjære.

Ann-Cathrin Hertling er utdannet billedkunstner skaper levende kunstprosjekter. Gjennom sitt situasjonsselskap Wild at Art produserer hun unntakstilstander og mulighetsrom.

–Jeg er opptatt av å skape rom hvor folk opplever nye og ukjente forhold, sosiale situasjoner som gir anledning til nye refleksjoner og som tilbyr nye måter å være på. Det som er spesielt for dette prosjektet er at vi bruker både sted og tid som kunstnerisk materiale. Innad lager vi et mulighetsrom der vi kan skape musikk på en helt ny måte, samtidig tilbyr vi publikum en helt unik opplevelse, sier Hertling.

Ny kommunikasjon

Lokalet som benyttes er den gamle postgården i Dronningens gate i Trondheim. Målet er at rommet skal fungere som en park eller en oase der folk kan lytte, sove, ligge, danse eller stå - alt hva som passer dem.

–Postkontoret ble bygd i 1911 og handler om kommunikasjon. Det har vært et bindeledd mellom folk i generasjoner, men er egentlig et tilbakelagt kapittel. I dette prosjektet kommuniserer vi på en helt ny måte: med hverandre, med publikum og med musikken, så jeg syntes det var veldig passende, sier Hertling.

I tillegg til Gjære er Tone Åse, Heidi Skjerve, Ingrid Lode, Kirsti Huke, Sissel Vera Pettersen, Anita Kaasbøll, Torunn Sævik og Live Maria Roggen (musikalsk leder) med i denne utgaven av Trondheim Voices.

Følger impulsene

Åpningen er i kveld klokken 20. Deretter vil lokalet være åpent hver dag fram til og med søndag fra klokken 12-21. Lørdag kveld inviteres det til uhøytidlig dansefest.

–Dette er ingen planlagt forestilling. Vi har en misjon om å følge de impulsene som oppstår, være i øyeblikkene. Vi er vant til å improvisere, men ikke over så lange strekk, sier Gjære.

–Vi har lyst til at dette skal være som en park, eller en flo og fjære-tilstand der publikum selv er med på å definere rommet. Det viktigste er kontakten med publikum, det som skjer mellom oss og dem. Vi har lyst til å åpne opp for magien, lage en sprekk i hverdagen, sier Gjære.