Revytradisjonene i Studentersamfundet i Trondheim er helt unik. Annenhvert år siden 1913 har studentene rullet ut sitt imponerende revymaskineri. Nye tekster er skrevet, ny musikk komponert - før skuespillerne starter på sine prøver, godt støttet av dyktige musikere og et helproft teknisk personale. Og alt skjer gratis.

Nedtellingen til årets urpremiere 5. oktober har lenge pågått på et banner høyt opp på Studentersamfundets røde fasade. Men før den tid holdes mye strengt hemmelig. De ulike revyinnslagene voktes med ekstra omhu, adressa.no ble likevel innvilget et lite innsmett på en av prøvene der årets regissører Thomas Andersen og Sivert Ericson Aarnes dirigerte sine tropper, en dreven gjeng på ti skuespillere, valgt ut blant flere titalls ivrige søkere.

Kjente viseperler

– Nervøs er jeg ennå ikke, men ubehaget vil sikkert kjennes like før premieren, innrømmet Thomas, som selv har erfaring som revyartist. Sivert drømmer om at en av årets viser blir husket og sunget lenge etter at revyen er historie, som: «Trondhjem, Trondhjem at æ reist ifra dæ..», «Det er liddelig flaut å drikke bare vann...» (begge 1925), «Studenter i den gamle stad» (1929) og «I et bitte lite rom oppå loftet» (1951) - for å nevne noen av de mest kjente.

Stopp under krigen

To ganger har Trondheims-studentene blitt tvunget til å avlyse revyen. Det skjedde under krigen, i 1941 og 1943. Da var huset deres annektert av tyske soldater. Revysjef Finn Meland var dessuten pågrepet og sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland. Men fredshøsten 1945 var Meland tilbake på plass som leder for revyen «Go-a-head», som er en av tidenes best besøkte.

Senere uttalte samme Meland at publikumssuksessen var sikret på forhånd. Publikum var så underforet på underholdning at de gladelig hadde kommet om ikke annet for å se på at studentene satt og strikket sokker på scenen.

Årets revy vil neppe dreie seg verken om sokker eller strikking, men kanskje om blodtørstige flått på jakt etter Lars Monsen eller nyhetssugne journalister. Men de ansvarlige vil ikke love noe. På dagene fram mot premieren kan ennå mange endringer skje. Både flåtten og Monsen kan bli fjernet.

Mer i ukeadressa

I dagens utgave av Ukeadressa (21.9.13) kan du lese mer om de mange tradisjonene og hendelsene som knytter seg til den hundreårige revytradisjonen i Studentersamfundet i Trondheim. Og om de mange artistene og skuespillerne som har startet karrieren nettopp her: Pernille Sørensen og Øyvind Brandtzæg blant annet.

Siri Nansen Jemtland var første kvinnelige sjef for Ukerevyen i 1957. Datter av Odd Nansen, polfarerens sønn. Foto: Fotogjengen
Sivert Ericson Aarnes og Thomas Andersen har selv hatt læreår som revyskuespillere under Uka, men har i år regiansvar for jubileumsrevyen. Foto: Terje Visnes, ADRESSEAVISEN
Nedtellingen til Ukerevyen har i mange år foregått på Studentersamfundets fasade. Bildet er fra 1947. Foto: Fotogjengen, -