Siden juni har det norske filmpublikummet hatt muligheten til å stemme frem den spillefilmen de mener fortjener prisen Folkets Amanda, som deles ut på Amandaprisutdelingen i Haugesund.

Det er Filmfestivalen i Haugesund i samarbeid med Dagbladet som står for avstemmingen.

16 blitt til fem

Dette er syvende gang vinneren av Folkets Amanda kåres, og alle norske spillefilmer i ordinær kinodistribusjon og med over 10 000 besøkende har vært med i kåringen, skriver Dagbladet.

Blant de 16 filmene som nådde kriteriene, og som opprinnelig var nominert, var filmer som «90 minutter» med Aksel Hennie, julefilmen «Reisen til Julestjernen» og barnefilmen «Karsten og Petra blir bestevenner». Nå har 16 filmer blitt til fem.

Filmene som kom igjennom nåløyet er «Kon-Tiki», «Tina og Bettina – The Movie», «Victoria», «Til ungdommen» og «De Andre».

Vinneren avsløres prisutdelingen den 18. august.

Trønderfilm

Den trønderske spillefilmen «Jag etter vind», fra regissør Rune Denstad Langlo, er nominert i fem kategorier i årets prisutdeling. Marie Blokhus er nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller for filmen, og Tobias Santelmann er nominert i klassen beste mannlige birolle. I tillegg er de to skuespillerne nominert i den nyopprettede klassen «årets nykommer». Filmen kan også vinne prisen for beste filmmusikk, komponert av fiolinisten Ola Kvernberg.

Fjorårets store publikumsfavoritt, Kon-Tiki, er nominert i hele åtte kategorier, blant annet for beste film.