– Jeg er i forrykende form, sterk som bare det! utbasunerer Terje Brofos, bedre kjent som Hariton Pushwagner, overfor NTB.

Ifølge seg selv og manager Stefan Stray har han vært syk og sengeliggende i «trekvart år». Men nå er han klar for sin første britiske soloutstilling, som presenteres i Milton Keynes Gallery, nordvest for London, onsdag.

Han er i godt norsk kunstselskap i øyriket denne uka. Tirsdag tyvstartet dronning Sonja den store Munch-utstillingen i Tate Modern-galleriet.

Torsdag innvier Kristin Hjellegjerde sitt ArtEco Gallery i Wandsworth, med blant andre Unni Askeland, mens både Frans og Nico Widerberg inngår i «Summer Exhibition» på Kings Place fra fredag.

Norgesprofilering

– Siden London er det ledende sentrum for kunstscenen, er det overraskende hvor få norske kunstnere som har hatt anledning til å vise her, sier Hjellegjerde.

– Munch er en av dem britene kan navngi, men som fortsatt få har fått oppleve i virkeligheten. Derfor er det en utrolig spennende uke.Ambassaderåd Eva Moksnes Vincent deler begeistringen.

– Det blir en fantastisk kunstuke i Storbritannia, med Munch i spissen. Samtidig med Tate Modern-utstillingen vises flere av verkene hans også andre steder i London og i Edinburgh, påpeker hun.

Presseinteressen for Munch har vært betydelig siden vårens «Skrik»-auksjon. Vincent er like fornøyd med at publikum og mediene får et innblikk i det norske samtidskunstmiljøet.

– Dette blir en flott norgesprofilering, spår hun.

Gamle trakter

Heller ikke Pushwagner er ukjent med engelske forhold. Deler av hans «Soft City» ble til mens han bodde her på 70-tallet. I galleristens skriv markedsføres han som en «modern-day Munch», uten at han synes merkelappen passer.

– Ikke i det hele tatt, svarer han på NTBs spørsmål om hvilket forhold han har til den gamle mesteren.

– Jeg var påvirket av ham, men er ferdig med ham. Jeg har mitt eget visuelle uttrykk. Men på steiner, hunder og hester er han uovertruffen, sier Pushwagner, som nylig så Even Benestad og August Hanssens dokumentarfilm om seg selv bli nominert til fire Amanda-priser.

Les kommentaren: Amanda-skandalen

Les også: - Det viktigste er berømmelsen

Han stiller seg tvilende til det òg.

– Jeg har ingen tro på at Pushwagner vil vinne noen pris i Norge. Men kanskje hvis jeg kommer tilbake etter å ha blitt anerkjent i England ... Du kan jo be for meg!«Pushwagner: Soft City» blir å oppleve i Milton Keynes Gallery til 2. september. «Edvard Munch: The Modern Eye» preger Tate Modern til 14. oktober.

Pikene på broen» inngår i «Edvard Munch: The Modern Eye», som blir å se til oktober på Tate Modern. Foto: Tate Modern
«A Day in the Life of Family Man»-serien inngår i «Pushwagner: Soft City». Foto: MK Gallery