Cd The Roots: UNDUN

I følget bandet selv beskriver konseptalbumet livet til Redford Stephens (1974-1999) en ung mann som gjør enkelte valg som til slutt får fatale konsekvenser – et konsept inspirert av instrumentalen «Redford» av Sufjan Stevens fra albumet «Michigan».

Historien om Redford fortelles baklengs og starter med hovedkarakterens død («Dun») og beveger seg tilbake til vendepunktet for Redfords liv på gata med «Tip the Scale». På de siste fire sporene går The Roots tilbake til inspirasjonskilden og lar Sufjan Stevens selv gjøre sin pianoversjon av «Redford». Deretter kommer både en strykekvartett og bandets egne tolkninger av instrumentalen. Det føles sært, men det fungerer om man har satt seg inn i bakgrunnshistorien. Hvis man ikke har lest om konseptet, vil disse sporene fremstå som unødvendige.

The Roots toner ned musikken og presenterer historien over nakne beats med soul og jazzinspirerte refreng der teksten hele tiden står i fokus. Det snaue 40-minutter lange albumet krever en aktiv lytter, men The Roots leverer som vanlig både musikalsk og lyrisk. Underveis er det opp til lytteren selv å danne et bilde av den mystiske Redford og tolke hans veivalg mot en tidlig død.

Høydepunkt: «One Time»

Konsept: I august avsluttet de Pstereo-festivalen, nå er The Roots ute med et utfordrende, men godt konseptalbum. Foto: Håkon Jacobsen