I likhet med Prudence, spilte også The Band inn sin siste konsert på livealbum. Men for Åge, Tysland og de andre i Prudence, startet alt lenge før. The Band var nemlig et forbilde, en inspirasjon – noe å strekke seg etter – for namsosingene, skriver Namdalsavisa.

– På albumet «11/12'75», spilte Prudence en cover av The Bands «The Shape I'm In», og det er på en måte det som er litt av bakgrunnen for at vi nå har fått selveste Garth Hudson fra The Band hit til Namsos under Woodland, forteller Kim Riseth i Woodland.

For fredag 11. desember – 40 år etter Prudence sin avskjedskonsert – skal lokale, nasjonale og internasjonale artister gjenskape konserten og albumet fra scenekanten i NTE Arena på Rock City.

The Band spiller Prudence

Trekkplasteret blir selvsagt The Band-legenden Garth Hudson på 78 år fra Canada og Woodstock. Hudson var organist, keyboardist og saksofonist i det canadisk/amerikanske bandet. Kanskje mest kjent som husbandet til Bob Dylan.

LES OGSÅ: Ikke Prudence-konsert i Samfundet

Hudson blir en av flere som skal gjenskape Prudence sin siste konsert, noe gjengen i Woodland ser fram til.

– Vi sendte jo en del eposter fram og tilbake først, og det var noe mystisk og eksotisk med hele opplegget som fikk Hudson med på dette. I tilleg til at han skjønte opplegget bak, og kjente seg igjen i historien til Prudence. Jeg reiste dermed over til USA og Woodstock – der han bor, og møtte Hudson personlig, forteller arrangør Jan Aage Hals.

– Førsteinntrykket hans var veldig positivt, og i studioet til Hudson satte vi oss ned og hørte på Prudence. Han syntes namsosbandets versjon av «The Shape I'm In» var den sprekeste versjonen han noen gang har hørt, legger Hals til.

– Kilden til trønderrocken

I over et år har gjengen i Woodland jobbet med å finne ut hva som kunne gjøres på akkurat denne datoen. De var inne på tanken å gjenforene Prudence, men la fra seg ideen ettersom det ble gjort for fire år siden.

LES OGSÅ: Last Waltz fungerer også på plate

Dermed startet jakten på Hudson, som de til slutt fant.

– Mye av lydbildet i Prudence kommer fra trekkspillet til Garth Hudson. Det fantes ikke trekkspill innen rockesjangeren før, så vi kan nesten si at Hudson er urkilden til trønderrocken, forteller Riseth.

Tysland «smeltet» av The Band

Trommeslager i Prudence, Kaare Skjevik jr har skrevet et essay om Prudence og The Band i anledning konserten. Der forteller han hvordan The Band ble en direkte inspirasjon for særlig Terje Tysland som egentlig var skeptisk til å bringe trekkspill inn i rocken.

- Vi spilte både «Music From Big Pink» og The Bands andre album, som ganske enkelt het «The Band» for Terje, nærmest smeltet han og trekkspiller ble et nytt inventar i bandet. Og mens Terje smeltet, ble jeg frelst. For albumet «The Band» hadde alt, de fantastiske låtene, den grove flerstemte vokalen som ikke var den tradisjonelle glatte firstemte engelske korsangen, men en blanding av den nådeløse og brutale vinden fra Canadas dype skoger ispedd smårustne harmonier fra tømmerhoggere og andre artsfrender med dedikerte tekster som bare gikk utenpå det aller meste den gang, skriver trommeslageren.

Åge Aleksandersen er sentral under Woodland. I fjor snakket han om Prudence elendige økonomi

Kopierer avskjedskonserten

Konserten i NTE Arena fredag 11. desember blir en mer eller mindre kopi av Prudence avskjedskonsert for 40 år siden. Kapellmester Eirik Øien har ansvaret med å sy det hele sammen. Alle de 18 låtene fra livealbumet blir presentert av det seks musikere sterke husbandet, med ulike vokalister på nesten alle låtene.

–Hvordan blir det å være kapellmester for Garth Hudson?

–Det er bestandig spennende å møte nye musikere, uansett hvem de er. Og vi må jo få til et samarbeid, og finne en måte å jobbe i lag på. Jeg vil gjerne at han skal få sette sitt preg på konserten, og føle seg fri og det blir en trygg «lekeplass» for han. Jeg håper vi får til litt improvisasjon også, sier Øien, som setter rocklegendenes avskjedsalbum «The Last Waltz» høyt.

–Det er ei lærebok av ei plate for alle som vil spille rock'n'roll. Det er en bauta i musikkhistorien som alle musikere jeg kjenner har et sterkt forhold til, sier Øien.

Han er fast bassist i bandet til Stein Torleif Bjella og driver dessuten Fjøset lydstudio hjemme på Otterøya.

–Hvilke sanger gleder du deg mest til å tolke?

–Jeg liker veldig godt «Sailor Song», «Drunk and Happy», «I'm Freezing» og «Mild Grey Fog». Det er ikke de mest kjente låtene, men de ligger litt i proglandskapet, som det Yes og Genesis holdt på med. Det er musikk i fri dressur, uten så mye regler. Alle som kommer fra Namsos har et forhold til Prudence, sier Øien.

Disse skal opptre

Ida Jenshus

Amund Maarud

D.D.E.

Grannes

Tora Dahle Aagård

Peer Gynt

Anders Jektvik

Lars Bremnes

Nullskattesnylterne

Thomas Brøndo

Stian Wallum

Husband med blant andre Eirik Øien og Kine Wallum

Med flere

espen.fossland@namdalsavisa.no

480 42 868