Tirsdag kveld ledet mesterdirigenten René Jacobs Bachs h-mollmesse i Nidarosdomen. På første rad satt kjæresteparet Trond Giske og Haddy N'jie.

En lattermild Trond Giske ville prate minst mulig om kjærlighetsforholdet, men bekrefter at han og Haddy N'jie er i Trondheim for å få med seg mest mulig av Olavsfestdagene.

- Jeg blir hvert år imponert over storoppsetningene i Domen og gårsdagens h-moll-messe av Bach var ikke et unntak. Rammen gir en opplevelse i særklasse, sier AP-politikeren. Han hadde en ekstra grunn til å overvære konserten ettersom søsteren hans, Mari Giske, spilte i barokkorkesteret som bidro under konserten.

LES ANMELDELSEN HER: En tidlig mester

Giske og N'jie satt sammen på første rad i Nidarosdomen og nøt konserten.

Det var tidligere i sommer at paret bekreftet at de er kjærester.

Rørte publikum

Artist og programleder Haddy N'jie har vært en viktig profil under årets Olavsfestdager. N'jie åpnet Olavsfestdagenes program på Vestfrontplassen mandag denne uken, der hun rørte publikum med tale og sang.

- Jeg var naturligvis på Haddys tale, sier Giske.

Haddy N'jie selv ville ikke si så mye om forholdet til Trond Giske etter talen, men bekreftet igjen at de er kjærester.

- Ja, det er vi, og jeg har det bra om dagen. Vi er sammen her i Trondheim nå under Olavsfestdagene, og kommer nok til å gå på flere konserter sammen, sa N'jie.

Etter talen sa N'jie til Adresseavisen at det kan føles håpløst å stå og prate når det er krig i verden og mennesker er på flukt.

- Det kan virke veldig fattig når bakteppet er så voldsomt. Som jeg påpekte i talen min har det ikke vært så mange mennesker på flukt i verden siden andre verdenskrig. Det er en ekstrem situasjon, men midt oppi alt handler det om enkeltmenneskers skjebner dette og. Og man skal aldri undervurdere ordenes kraft, sa hun.

En talsmann for Olavsfestdagene

Stortingsrepresentant Trond Giske har lenge hatt et sterkt og nært forhold til Olavsfestdagene, både gjennom sin tid i kulturkomiteen og ikke minst som kulturminister og forsvarer av Olavsfestdagenes status som knutepunktfestival.

I 2008 gikk festivalen på en økonomisk smell. Kulturdepartementet har et klart prinsipp om ikke å redde festivaler som går med underskudd, men smellen ble ikke kjent før etter at statsbudsjettet for 2008 var ferdig.

- Når Olavsfestdagene selv tok grep og ryddet opp, var det helt riktig å la statusen og bevilgningene følge med, sa Giske til Adresseavisen den gang.

foto
Haddy N'ije berørte publikum med sin personlige tale på Vestfrontmøtet. Hun sang også egenkomponerte sanger, og ble akkopagnert av gitarist Ørnulv Snortheim. Foto: VEGARD EGGEN